c S
Dnevne novosti

EP: kažnjavati one koji kupuju seksualne usluge

27.02.2014 07:08 BRUXELLES, 26. veljače 2014.(Hina), Europski parlament je u srijedu na plenarnoj sjednici u Strasbourgu izglasovao neobvezujuću rezoluciju u kojoj poziva da se umjesto prostitutki kažnjavaju klijenti i da se ženama koje žele napustiti prostitucija omogući izlazna strategija.

Većina zastupnika se slaže da je za borbu protiv prostitucije i trgovine ženama najbolji tzv. nordijski model, koji se primjenjuje u Švedskoj, Islandu i Norveškoj. Ondje se prostitucija smatra kršenjem ljudskih prava i oblikom nasilja prema ženama, kažnjavaju se oni koji kupuju, a ne oni koji prodaju seks.

Kupovina seksualnih usluga od prostitutki mlađih od 21 godine treba se smatrati kaznenim djelom u cijeloj Europskoj uniji, smatraju zastupnici EP-a. U rezoluciji se pozivaju nacionalne vlasti da pripreme izlazne strategije kako bi se pomoglo ženama koje žele napustiti prostituciju da nađu alternativni izvor prihoda.

U zasebnoj rezoluciji izglasanoj u utorak, zastupnici su se izjasnili za to da se na razini EU-a treba boriti protiv nasilja nad ženama. Pozvali su Komisiju da do kraja godine pripremi prijedloge zakona kako bi se spriječilo spolno nasilje.