c S
Dnevne novosti

Europski parlament: Zapljena imovine stečene kaznenim djelom

27.02.2014 07:10 BRUXELLES/STRASBOURG, 26. veljače 2014.(Hina), Europski parlament je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prihvatio direktivu koja će omogućiti zamrzavanje i zapljenu imovine diljem EU-a stečene kaznenim djelom.

Zakon je dio šire strategije EU-a za borbu protiv kriminala i korupcije. Danas je manje od jedan posto zarade od kaznenih djela poput prodaje droge, krivotvorenja, trgovine ljudima, šverca oružja zamrznut ili konfisciran.

"Naš prioritet mora biti slijediti trag novca preko granice i zaplijeniti zaradu kriminalaca. Tek tada se možemo nadati smanjenju teških zločina. Slati zločince u zatvor, a ostaviti prljavi novac da cirkulira nije prihvatljivo", rekla je parlamentarna izvjestiteljica, rumunjska zastupnica Monica Macovei. Prema direktivi, države članice moći će konfiscirati imovinu kriminalaca nakon konačne presude.

Zapljena će biti moguća i u slučajevima kada optužena ili osuđena osoba pobjegne, kada se vodi postupak u odsutnosti.Također je predviđena i konfiskacija imovine od treće strane, u slučajevima kada je ta treća strana znala ili trebala znati da je svrha transfera bila izbjeći zapljenu. Zemljama članicama ostavljena je mogućnost da zapljenjenu imovinu koriste za javne ili socijalne svrhe.