c S
Dnevne novosti

EP: Vruća rasprava o Švicarskoj nakon referenduma

27.02.2014 07:12 BRUXELLES/STRASBOURG, 26. veljače 2014.Hina, Europski parlament u srijedu je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljao o budućnosti odnosa sa Švicarskom nakon što je ta zemlja na referendumu odlučila ograničiti useljavanje iz zemalja članica, a u raspravi nije nedostajalo povišenih tonova.

Predstavnici Vijeća EU-a i Komisije kritizirali su odluku Švicarske koja je u suprotnosti s potpisanim ugovorima s EU-om i isticali da sada treba zajednički pronaći rješenje za nastalu situaciju. Dio zastupnika, s druge strane, nije bio tako obziran. Euroskeptični zastupnici pozdravljali su odluku Švicarske, zbog čega je zastupnik Zelenih Daniel Cohn-Bendit nazvao zastupnika iz francuske Nacionalne fronte Bruna Gollnischa "kretenom, koji nije razumio europske vrijednosti". "Divim se njegovoj inteligenciji, a ponizan sam zbog svog kretenizma", odgovorio je Gollnisch.

Cohn-Bendit, poznati pariški studentski vođa iz svibnja 1968., rekao da nije na EU-u da rješava švicarsku "glupost" i da ih treba pustiti da sami riješe ono što su zakuhali. "Oni će se vratiti na koljenima natrag, jer ima Europa treba, jer 60 posto njihova izvoza ide u EU", rekao je Cohn-Bendit, dodajući da bi oni htjeli "i ovce i novce". Pravi mali skandal izazvao je Mario Borghezio, talijanski zastupnik iz Sjeverne lige. On je sa švicarskom zastavom u rukama prekinuo govor povjerenika za zapošljavanje i socijalnu politiku Laszla Andora, vičući "poštujte glasovanje naroda. Stop diktaturi".

Borghezio je na kraju morao izići iz dvorane, a zastava mu je oduzeta. Ovo mu nije prvi incident, prošle godine je izvrijeđao talijansku ministricu Cecile Kyenge zbog njezinih afričkih korijena, a pokazao je i simpatije prema norveškom ekstremistu Andersu Behringu Breiviku, koji je 2011. godine ubio 80 ljudi. Šef zastupničkog kluba socijalista Hannes Swoboda rekao je da je za EU "neprihvatljivo da se u pitanje dovodi sloboda kretanja" te da je na Švicarskoj da se odluči želi li se udaljiti ili približiti Europi. Slično je govorila i zastupnica Maired McGuinness u ime Europske pučke stranke. "Pravo ide zajedno s dužnosti i stoga nije moguće ukinuti slobodu kretanja ljudi, a zadržati slobodni protok robe, usluga i kapitala", rekla je McGuinnes.

Švicarci su na referendumu 9. veljače izglasali uvođenje kvota za imigrante iz Europske unije. Nakon toga Bern je odlučio ne potpisati već parafirani Protokol Sporazum o slobodi kretanja osoba, kojim bi se taj sporazum proširio i na Hrvatsku. Komisija je zbog toga odlučila suspendirati pregovore o sudjelovanju Švicarske u europskom istraživačkom programu Horizon 2020 i u programu razmjene studenata Erasmus+. Odnosi EU sa Švicarskom regulirani su nizom isprepletenih ugovora i kršenje jednog od tih ugovora može povući za sobom poništavanje svih. Švicarska vlada, koja je bila protiv referenduma, sada ima tri godine da referendumsku odluku ugradi u zakonodavstvo.