c S
Dnevne novosti

Sastanak u Ministarstvu rada o izmjenama ZOR-a

04.03.2014 07:22 ZAGREB, 3. ožujka 2014.(Hina), U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava u podne bi se trebao održati radni sastanak ministra Miranda Mrsića s predstavnicima sindikata i poslodavaca u vezi izmjena Zakona o radu (ZOR), potvrđeno je iz Ministarstva.

Prijedlog novog ZOR-a prošao je prvo čitanje u Hrvatskom saboru, a sutrašnji sastanak trebao bi označiti obnovu socijalnog dijaloga nakon žestokih sukoba koji su uslijedili nakon što su se sindikati povukli iz pregovora o ZOR-u. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever potvrdio je Hini da su sindikalni čelnici dobili poziv na sastanak na koji će se najvjerojatnije odazvati, ocjenivši kako od ponovnog sjedanja za stol barem na početku ne treba očekivati ništa spektakularno. Ne treba očekivati nastavak pregovora, već utvrđivanje uvjeta za njihov nastavak. Ako nas se zove na razgovor samo radi razgovora onda je bolje da nas ni ne zovu, rekao je Sever dodavši kako očekuje promjenu dosadašnje prakse.

Upitan za komentar Mrsićeve izjave da je spreman razgovarati o svim instrumentima ZOR-a, Sever je rekao kako ga više zanima je li ministar spreman prihvatiti sindikalne argumente. Na obnovu socijalnog dijaloga pozvao je i Hrvatski sabor prošlog petka, prilikom prihvaćanja prijedloga u prvom čitanju. Vlada i sindikati pozvani su da postignu suglasje o spornim pitanjima, poput radnog vremena, otkaza, modela rada, zapošljavanja posredstvom agencija i statusa radničkih vijeća i sindikata, te drugim pitanjima koja su uočena u saborskoj raspravi, a dovela su do zastoja u pregovorima Vlade i socijalnih partnera.

Sindikalne središnjice organizirale su prošle srijede, 26. veljače, prosvjedni skup na Trgu sv. Marka ispred Hrvatskog sabora upravo u vrijeme rasprave o izmjenama ZOR-a, te su zatražili njihovo povlačenje iz procedure. U suprotnom, zaprijetili su vladajućoj koaliciji da će je rušiti s vlasti te najavili da će početi prikupljati potpise za prijevremene izbore. Dan ranije, 25. veljače, sindikati su organizirali dvosatni opći štrajk solidarnosti, službeno zbog višemjesečnih neisplata plaća radnicima pulske Arene i lipičkog Zdravstveno-rekreativnog centra, a zapravo protiv izmjena ZOR-a.

Sindikalne središnjice krajem studenog prošle godine povukle su se iz pregovora o novom ZOR-u i Gospodarsko-socijalnog vijeća, te zatražile Mrsićevu ostavku optužujući ga da je jednostrano nametnuo rješenja neprihvatljiva za sindikate.