c S
Dnevne novosti

Zmajlović: Hrvatska podržava europske politike zaštite okoliša

05.03.2014 07:12 ZAGREB, 4. ožujka 2014.(Hina), Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća Europske unije za okoliš, istaknuo je da Hrvatska pozdravlja i podržava europske politike koje kroz zaštitu okoliša, mjere za smanjenje emisija stakleničkih plinova, potrošnje energije i povećanja udjela obnovljivih izvora energije, otvaraju mogućnost za gospodarski razvoj i nova radna mjesta.

Na Vijeću EU za okoliš ministri okoliša država članica EU-a su raspravljali o nizu tema, a ključne teme su bile Okvir politike za klimu i energiju od 2020.-2030. godine, mogućnost da države članice EU-a ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svojemu teritoriju, te "Ozelenjivanje Europskog semestra", priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Ministri su se složili da je rasprava o prijedlogu Europske komisije za Okvir politike za klimu od 2020.-2030. godine nužna jer investitori, tvrtke i građani žele jasnoću i sigurnost po pitanju budućih klimatskih i energetskih politika. Osim toga, ministri su naglasili potrebu da se pripreme za međunarodne pregovore za novi globalni sporazum o klimatskim promjenama.

Cilj je postići ravnotežu između tri ključne komponente - održivosti okoliša, konkurentnosti i sigurnosti opskrbe energijom. Ministri su raspravljali o Prijedlogu Uredbe Europskog parlamenta i Vijeća kojim se izmjenjuje i dopunjuje postojeća Direktiva vezano za mogućnost da države članice ograniče ili zabrane uzgoj GMO-a na svom teritoriju. Za takav pristup, koji bi omogućio svakoj državi članici da samostalno odlučuje o ograničenju ili zabrani uzgoja GMO-a, založio se i Zmajlović u ime Hrvatske. Razmjena mišljenja potvrdila je spremnost država članica da se ponovno otvori rasprava o tom zakonskom prijedlogu.

Cilj je postići politički dogovor i pripremiti usvajanje tog važnog zakona do kraja 2014. godine. Europsko vijeće će državama članicama dati smjernice za provedbu prioriteta utvrđenih u Godišnjem pregledu rasta za 2014. godinu, a to su fiskalna konsolidacija koja omogućuje rast, obnavljanje normalnog kreditiranja gospodarstva, poticanje rasta i konkurentnosti, rješavanje nezaposlenosti i socijalnih posljedica krize te modernizacija javne uprave, stoji u priopćenju.