c S
Dnevne novosti

Saborski zastupnici protiv posebnog tijela za nadzor policije

06.03.2014 07:24 ZAGREB, 5. ožujka 2014.(Hina), Saborski zastupnici usprotivili su se osnivanju posebnog tijela za građanski nadzor nad radom policije, a umjesto toga predlažu proširenje ovlasti postojećih tijela.

Zakonskim izmjenama koje je Hrvatski sabor razmotrio u prvom čitanju predviđeno je osnivanje vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti. To bi vijeće imalo pravo nadzora nad ispisom telekomunikacijskih veza te prikrivenim policijskim radnjama. Nadzor bi se obavljao nakon završetka kriminalističkog istraživanja, a kako ne bi došlo do nadopisivanja brojeva na naloge za ispis telekomunikacija, što se ranije događalo, vijeće bi imalo pravo tražiti podatke i od Operativno-tehničkog centra za nadzor telekomunikacija (OTC).

Franko Vidović (SDP) nije siguran da je osnivanje novog nadzornog tijela najbolje rješenje. Podsjetio je da već postoji Vijeće za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnog sustava te predložio da mu se prošire ovlasti i broj članova te da ono dobije i mogućnost nadzora nad prikrivenim policijskim radnjama. "Vijeće kakvo je predloženo ne bi moglo ispuniti svrhu svog postojanja, jer bi nadziralo tko je i zašto izdao nalog, ali ne bi imalo nikakve zakonske ovlasti nad OTC-om, dakle bilo bi uskraćeno za informaciju o tome što se događalo s nalogom kad je došao do OTC-a i kad je taj nalog izvršen", objasnio je Vidović.

Za proširenje ovlasti postojećih tijela građanskog nadzora je i Miroslav Tuđman (HDZ). "Činjenica je da sada usluge OTC-a koristi najviše policija, da 90 posto, negdje oko 40 tisuća telefonskih brojeva koji se listaju i prate idu po nalogu policije, a da nad time nema nikakvog nadzora. I s te strane je dobrodošao prijedlog da se uvede građanski nadzor i nad tim dijelom rada policije, no osnivanjem novog vijeća došlo bi do dupliranja poslova", rekao je Tuđman.

Dio zastupnika boji se da bi preuske ovlasti na terenu mogle značajno smanjiti učinkovitost policijskih službenika "Granična policija može samo rukama hvatati one koji bježe ili pak praćkom ih gađati, nema druge", kazao je Boro Grubišić (HDSSB). "Policajac koji je uhitio lopove koji su krali gorivo iz strojeva na gradilištu koridora 5c sada je na stegovnom postupku, jer je ispalio metak upozorenja u zrak, a među lopovima je bio i jedan maloljetnik", ispričao je Grubišić, koji smatra da zakon "vrlo nježno opisuje sredstva prisile" te da su policajci koji poštuju pravila službe potpuno nemoćni pred kriminalom.

Protivi se i ograničavanju praćenja telekomunikacijskog prometa na maksimalno 30 dana. "Južnoamerikanci prate onoga Kratkoga, Shortya 6 godina, a mi 15 dana plus još 15 dana", kaže Grubišić, koji je uvjeren da meksički "kralj droge" Joaquin Shorty Guzman nikad ne bi bio uhićen da mu je CIA mobitel mogla pratiti samo 15 dana. S druge strane, ovlasti OTC-a smatra preširokima. "OTC-ov big brother zna sve o nama", uvjeren je Grubišić, koji je kolege poučio i koji su pouzdani znaci da im se prisluškuju telefoni. "Čim čujete u mobitelu 'klik' prije nego se uspostavi razgovor, vodu da se polako prelijeva, a možda i pokoji gemišt, ili čujete sami sebe, to su sigurni znakovi da vas prate", rekao je Grubišić.

Zastupnici su podržali prijedlog izmjena Zakona o savjetima mladih, posebno odredbu po kojoj će se članovima savjeta plaćati naknada za prijevoz. Marija Lugarić (SDP) upozorila je da "lokalni šerifi koriste sve institucije, pa i savjete za mlade", navodeći da su mladi u ukupnoj populaciji zastupljeni s 18 posto, a u lokalnim tijelima s tek 0,2 posto, što smatra "prijetnjom za budućnost reprezentativne demokracije".