c S
Dnevne novosti

Plenković u EP organizirao okrugli stol o sprečavanju govora mržnje na netu

06.03.2014 07:14 ZAGREB, 5. ožujka 2014.(Hina), Hrvatski eurozastupnik Andrej Plenković (HDZ) zajedno je s grčkim kolegom iz socijalističkog PASOK-a Dimitriosom Drucasom bio je domaćin panela o sprečavanju "Govora mržnje na internetu" u Europskom parlamentu.

Govoreći o nizu međunarodnih dokumenata kojih je Hrvatska potpisnica, Plenković je predstavio zakonodavni okvir u Hrvatskoj koji se odnosi na slobodu govora odnosno sprječavanje i kažnjavanje govora mržnje - od relevantnih odredbi Ustava, preko članaka Kaznenog zakona (čl.325.) do niza zakona koji reguliraju medije.

Plenković je naglasio kako je govor mržnje globalna pojava koja se osobito manifestira kroz komentare i forume na internetskim portalima, te stoga zahtijeva pravno uređenje na međunarodnoj, europskoj i nacionalnoj razini. Plenković i Drucas govorili su i o važnosti društveno odgovornog angažmana mladih u vezi s europskim temama, te su se zauzeli za intenziviranje stručnog i tematskog dijaloga između europskih institucija i nevladinih udruga. Konferencija je organizirana u suradnji s Međunarodnim odborom Europske udruge studenata prava (ELSA) koja obilježava svoj dan 5. ožujka.

Plenković i Drucas su kao studenti bili članovi te udruge. Na skupu je bilo stotinjak sudionika, među kojima i studenti iz niza europskih zemalja. Govornici su bili predstavnici ELSA-e, predsjednica Anneloes Dijkstra te potpredsjednici Ana Roce i Tino Boche koji su predstavili pravne dileme oko reguliranja govora mržnje na internetu.

Članica ELSA-e iz Hrvatske Ana Roce rekla je kako je istraživanje studenata prava i mladih pravnika pod okriljem ELSA-a rezultiralo izradom vodiča za moderatore i administratore internetskih portala na temelju sudske prakse Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu s ciljem sprečavanja govora mržnje na internetu.