c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi jednoglasno podržali Dinka Cvitana

07.03.2014 07:20 ZAGREB, 6. ožujka 2014.(Hina), Saborski klubovi jednoglasno su podržali Vladin prijedlog da se novim glavnim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan, no Vladimir Šeks ocijenio je da je cijeli postupak izbora ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta.

"Ovdje je 14 zastupnika, tajnica i stenografkinja i mislim da je cijeli postupak ispod razine izbora predsjednika kućnog savjeta", rekao je Šeks dodavši da će HDZ podržati Cvitana. Izrazio je uvjerenje kako Cvitan neće samo nastaviti politiku kontinuiteta svog prethodnika Mladena Bajića, nego će biti dužnosnik koji će uspješno provoditi sve akcije vezane za koruptivna kaznena djela, organizirani kriminal te da će posebnu pozornost posvetiti tome da se potencijalni počinitelji kaznenih djela "liše plodova svojih zločina". "Uvjeren sam da će raditi i u okviru pravosudne suradnje s državnim odvjetništvima Srbije i drugih susjednih država da se svi počinitelji kaznenih djela u Domovinskom ratu na području RH procesuiraju u Hrvatskoj", kazao je Šeks.

Premijeru Zoranu Milanoviću je zamjerio što je više argumenata iznio kada je smijenio glasnogovornicu vlade nego kada je predložio Dinka Cvitana. "Zašto se Vlada nije udostojila da kaže ni jednu jedinu rečenicu zašto predlaže baš Dinka Cvitana za glavnog državnog odvjetnika?", upitao je Šeks. I zašto, zapitao se, nije dano obrazloženje zbog čega Mladen Bajić nije predložen za novi mandat. "Kakvo bi god obrazloženje Milanović dao, ne bi prikrilo da Bajića nije predložio iz osobnog kaprica", ustvrdio je Šeks.

"Više prašine izazove kad gradonačelnik Bandić imenuje nekog u zagrebačke tržnice ili ribarnice nego imenovanje glavnoga državnog odvjetnika", složio se i laburist Branko Vukšić. "U potaji, navečer u 20 sati nije dobro raspravljati o jednoj od najvažnijih funkcija u državi i to ne doliči Saboru", poručio je. Vukšić smatra da je Vlada dobro učinila što dosadašnjem glavnome državnom odvjetniku Mladenu Bajiću nije produžila mandat. Da je Bajić na tom mjestu bio odlučniji, percepcija korupcije i korupcija u Hrvatskoj bi bila manja, ocijenio je Vukšić koji se nada da će "Cvitan biti hrabriji od Bajića".

"Negdje sam pročitao da je Bajić i njegova ekipa mijenjala Hrvatsku i s tim se slažem, ali istinabog Hrvatska se mijenjala kasno", rekao je nezavisni zastupnik Damir Kajin. Bajiću je priznao da je uspio suzbiti korupciju na najvišoj razini. "Uvjeren sam da nema korupcije u vrhu među ministrima, ali ona ostaje u javnim i komunalnim poduzećima te lokalnoj samoupravi", smatra Kajin. Na tu je tvrdnju reagirao Branko Kutija (HDZ) rekavši kako dopušta mogućnost da takvih pojedinaca ima, no i poručio Kajinu kako nije korektno da "ljude koji se bave odgovorno svojim poslom sve trpa u isti koš"."Citirao sam gospodina Cvitana kada sam to rekao jer je on rekao da korupcija caruje u lokalnoj samoupravi", odgovorio mu je Kajin.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac poručio je Kajinu da "tu vrstu vjerovanja da u najvišoj vlasti nema korupcije, mogu imati samo oni koji su jako veliki vjernici". Nezavisna Jadranka Kosor izrazila je žaljenje što premijer Milanović nije nazočio saborskoj raspravi jer, podsjeća, Vlada predlaže novoga državnog odvjetnika. Zapitala se i zašto javnost nije dobila odgovor zbog čega Bajić ne bi mogao dobiti novi mandat. "Vrijeme je da otvorimo raspravu o ujednačavanju standarda i u pravosuđu i u politici. Ako predsjednik Republike ima pravo na dva mandata, onda treba otvoriti raspravu o promjeni Ustava i zakona vezanih za dužnost predsjednika Vrhovnog suda i glavnoga državnog odvjetnika", rekla je Kosor. "Valja reći da je Bajić bio dobar i kompetentan, a kad se govori o njegovom selektivnom pristupu, to se može na svaki način interpretirati kao pritisak politike", ustvrdila je Kosor koja je hvalila i Dinka Cvitana opisujući ga "osobom iznimne energije, znanja i motiviranosti".

"Dajmo čovjeku da u poslu štiti najvažnije vitalne interese i uspješno se bori s progonom počinitelja kaznenih djela što ćemo vidjeti iz izvješća koja će podnjeti Saboru", poručio je HDSSB-ov Josip Salapić, koji se zauzima da se glavni državni odvjetnik može birati najviše dva mandata od po četiri godine. Milorad Pupovac je istaknuo da se ne treba govoriti samo o onome što je napravljeno, nego i o onome što je još ostalo za učiniti. Upozorio je i na činjenicu da državno odvjetništvo trpi zbog pomanjkanja sredstava te što nije opremljeno tehnikom i organizacijskim pretpostavkama, što je, poručuje, važna tema uoči rebalansa proračuna. Smatra da još puno posla treba odraditi po pitanju procesuiranja ratnih zločina te govora mržnje.

SDP-ov Peđa Grbin pohvalio je rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetništva Mladena Bajića rekavši kako je doprinio tome da ono izraste u respektabilno pravosudno tijelo: "Moramo mu čestitati, ali se moramo i zapitati kakvog državnog odvjetnika želimo u budućnosti. On mora osigurati kontinuitet rada, ali treba i podići kontinuitet tog rada te mi smatramo da je to objedinjeno u osobi Dinka Cvitana", obrazložio je Grbin. Govoreći o Cvitanovim kvalitetama, Grbin je kazao kako je on više nego uspješno vodio USKOK, pravosudno tijelo koje je pomoglo na putu Hrvatske u EU.

"Oko ovog imenovanja nema velikog prijepora što je važna stvar prilikom izbora državnog odvjetnika", ustvrdio je HNS-ovac Jozo Radoš. Vladin prijedlog da se novim državnim odvjetnikom imenuje dosadašnji ravnatelj USKOK-a Dinko Cvitan temelji se na njegovom dosadašnjem profesionalnom iskustvu, stručnosti i osobnom i profesionalnom kredibilitetu, obrazložila je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. O novome državnom odvjetniku te o ostalim dosad raspravljenim točkama Sabor će glasovati sutra ujutro, a sjednica započinje u 9,30 sati.