c S
Dnevne novosti

Sindikati će tražiti ocjenu ustavnosti ukidanja dodatka od 4, 8 i 10 posto

07.03.2014 07:18 ZAGREB, 6. ožujka 2014.(Hina), Predstavnici sindikata državnih i javnih službi najavili su da će zatražiti ocjenu ustavnosti prijedloga Zakona o uskrati prava na uvećanje plaće na temelju ostvarenih godina radnog staža od 4, 8 i 10 posto, a od predsjednika Republike Ive Josipovića očekuju da također zatraži ocjenu ustavnosti spornog prijedloga.

Ukidanjem dodataka na plaću od 4, 8 i 10 posto za sve državne i javne službenike osim zaposlenih u školstvu, Vlada planira ostvariti proračunske uštede i smanjiti deficit, a prijedlog zakona upućen je u saborsku proceduru po hitnom postupku. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske zatražio je da na to reagiraju i predsjednik Hrvatskog sabora, saborski odbori i pučka pravobraniteljica. Predsjednik sindikata Boris Pleša upozorio je na konferenciji za novinare da Vlada time jednostrano ukida odredbe Kolektivnog ugovora (KU) za državne i javne službe i izravno zadire u plaće. Time se šalje poruka o pravnoj nesigurnosti, pa će se vjerojatno i drugi poslodavci povesti za tim primjerom, ustvrdio je.

Državne i javne službe će kroz razdoblje od 2012. do 2016. kroz kolektivne ugovore i potpisane dodatke uštedjeti 3,2 milijarde kuna na božićnicama i regresima, istaknuo je Pleša. Podsjetio je da su im lani u ožujku već smanjene plaće za tri posto, kao i osnovica za jubilarne nagrade i naknade za prijevoz, te poručio kako im je dosta odricanja zbog krize. Predsjednica Samostalnog sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj skrbi Spomenka Avberšek upozorila je da će stariji službenici zbog ukidanja dodataka izgubiti godišnje jednu plaću. Svaka socijalno osjetljiva Vlada štiti radnike pred mirovinom, a kod nas će biti kažnjeni, kaže Avberšek. Jednima se smanjuju dodaci na plaću, a drugima povećavaju koeficijenti, rekla je Avberšek upitavši gdje je tu pravednost. Kolektivni ugovor koji smo potpisali je "čista farsa" ako se može mijenjati zakonom, a ne pregovorima, ocijenila je Avberšek.

Predsjednica Sindikata zaposlenih u Poreznoj upravi Gordana Jagar ustvrdila je kako je Vladin postupak "sramotan i ponižavajući", a kolektivni ugovori trebali bi imati snagu menadžerskih ugovora. Nećemo se ustručavati podnijeti tužbe, poručila je. Vjernost službi nije imaginarna kategorija i ukidanje tog prava je "kap koja je prelila čašu". Za nas je to kraj mandata ove Vlade, rekla je predsjednica Sindikata socijalne skrbi Jadranka Ivezić. Teret krize svi trebamo podnijeti solidarno, a ne da ide samo preko leđa radnika, rekao je predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar, dok je predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić Vladin jednostrani potez nazvao "sramotnim bahatlukom". Iako su Vladinom odlukom izuzeti iz ukidanja dodatka od 4, 8 i 10 posto, protiv odluke su žučno prosvjedovali i čelnici sindikata srednjih i osnovnih škola.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je kako se ugovori moraju poštivati, ali Vlada poštuje samo one od kojih ima koristi, primjerice, s auto kućama, ali ne i zaposlenicima. Ukidanje ugovora zakonom, a ne pregovorima nezamislivo je u svakoj zemlji, a posebice u onoj u kojoj su na vlasti socijaldemokrati. Stoga Vlada zaslužuje snažnu kritiku i reakciju građana i institucija, poručio je Mihalinec. Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem prijedlog zakona ocijenila je nasiljem nad zakonom te poručila da konstantnim udarima na plaće mora doći kraj. Čelnici desetak sindikata državnih i javnih službi najavili su da će, osim zahtjeva za ocjenom ustavnosti, idućeg tjedna odlučiti o daljnjim sindikalnim akcijama.