c S
Dnevne novosti

Sabor jednoglasno: Cvitan je novi glavni državni odvjetnik

10.03.2014 07:16 ZAGREB, 7. ožujka 2014.(Hina), Dinko Cvitan novi je glavni državni odvjetnik, jednoglasno je odlučio Hrvatski sabor.

Za Cvitanovo imenovanje na jednu od najvažnijih dužnosti u zemlji izjasnilo se svih 106 zastupnika, koliko ih je danas bilo u sabornici. Čestitam glavnom državnom odvjetniku, želim mu uspješan rad u interesu vladavine prava i svih građana, rekao je predsjednik Sabora Josip Leko. Cvitan na dužnost stupa 24. travnja, mandat mu je četiri godine.

Sabor glavnog državnog odvjetnika imenuje na Vladin prijedlog i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe Cvitan, koji je godinama bio prvi čovjek USKOK-a na čelu Državnog odvjetništa zamjenit će Mladena Bajića, koji odlazi nakon 12 godina. Dinko Cvitan rođen je 1958. godine u Zagrebu gdje je 1983. diplomirao na Pravnom fakultetu.

Iste je godine počeo raditi kao vježbenik na Općinskom sudu u Zagrebu, a godinu poslije kao stručni suradnik u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Od 1985. do 1990. zamjenik je općinskog državnog odvjetnika u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu. Godine 1991. odlazi u odvjetničke vode, a potom u jedno osiguravajuće društvo gdje vodi odjel za pravne poslove i ljudske resure.

Godine 2003. imenovan je zamjenikom županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu i upućen u Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala (USKOK). U studenom 2005. imenovan je zamjenikom glavnog državnog odvjetnika, ravnatelja USKOK-a. U ožujku 2006. 'postaje' ravnatelj USKOK-a.