c S
Dnevne novosti

Jerkov: Zakonom o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija uništava se hrvatski sport

11.03.2014 07:20 SPLIT, 10. ožujka 2014.(Hina), Vodstva Splitskog kluba olimpijaca i zajednice ekipnih sportova u tom gradu na konferenciji za novinare pozvali su da se zaustavi donošenje Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija, čije je prvo čitanje bilo na prošlotjednoj sjednici hrvatskog sabora, jer predloženi zakon uništava hrvatski sport.

"Ovaj prijedlog zakona se mora zaustaviti jer je to jedan od zadnjih čavala koji će se zabiti u lijes hrvatskog sporta. Ova politika radi sportašima o glavi i mi to moramo reći", istaknuo je predsjednik Splitskog kluba olimpijaca Željko Jerkov koji i član Nacionalnog vijeća za sporta. Jerkov je upozorio kako predloženi zakon "pravi totalni nered i ubija sport". Po njegovom tumačenju ovim zakonom sportske organizacije plaćaju 25 posto PDV na prodane ulaznice, te se moraju osnovati poduzeća s ravnateljem na čelu i voditi knjigovodstvo, a sve to košta više no što mnogi sportski klubovi mogu uprihoditi.

Jerkov je izrazio čuđenje što do sada nijedan sportski klub, savez, a niti Hrvatski olimpijski odbor (HOO) nisu reagirali protiv predloženog Zakona."Za to smo krivi mi sportaši jer su se tamo uhljebili neki ljudi koji uopće ne misle o sportu", istaknuo je Jerkov. Posebice je zamjerio predsjedniku HOO Zlatku Mateši koji, po Jerkovu, "brine kako spasiti sportsku televiziju a umire mu cijeli sport". Jerkov tvrdi kako je u prošlu srijedu predstavnik Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Darko Vućić rekao predstavnicima Nacionalnog vijeća za sport da predloženi Zakon o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija ima mnoštvo nedostataka te još neće ići u saborsku proceduru, ali veće sljedećeg dana, u prošli četvrtak prijedlog tog zakona našao se na prvom čitanju u Saboru. "Toliko o njihovoj koordinaciji", dodao je Jerkov.

Jerkov je također podsjetio kako se u kulturi i šou programima od prodanih ulaznica uzima 13 posto za PDV, a u sportu svi šute na prijedlog o naplaćivanju 25 posto PDV od prodanih ulaznica."Kulturnjaci su išli kod predsjednika Josipovića koji voli glazbu, on je izvršio pritisak i spustili su PDV na 13 posto za prodane karte" rekao je Jerkov koji smatra da je nužno razdvojiti obveze i prava sportskih klubova na profesionalne i one druge koje to nisu, kao i odvojiti zakonskim rješenjima sportske udruge od ostalih društvenih područja, Jerkov također smatra kako je prije donošenja ovakovog Zakona nužno potrebno donijeti nove zakone koji će definirati mnoga otvorena pitanja, kao i prilagoditi zakon o Udrugama u smislu načina uvjeta osnivanja sportskih udruga za natjecanje.

"Sportski zakoni moraju riješiti pitanje profesionalnih klubova, njihova prava i obveze kao i njihov pravni oblik, te će onda svima biti lakše pri raspravi i odlučivanju o problematici ostalih klubova i sportaša", smatra Jerkov. Predsjednik Zajednice ekipnih športova Grada Splita Renco Posinković ocjenio nelogičnim što se predloženim zakonom sportske udruge stavljaju u istu kategoriju s drugim civilnim udrugama, primjerice GONG-om. "Takve udruge žive na drugačiji način od sportskih udruga", istaknuo je Posinoković.