c S
Dnevne novosti

Linić: za manje dužnike nastojimo izbjeći stečajne upravitelje

12.03.2014 07:20 BRUXELLES, 11. ožujka 2014.Hina, Ministar financija Slavko Linić izjavio je u utorak u Bruxellesu da se traži kompromis kako bi se izbjeglo da građani koji imaju manje iznose dugova dobiju stečajne upravitelje.

"Od preko 300 tisuća građana dužnika, njih negdje oko 200 tisuća imaju male, ali za njih nepremostive dugove. Zato mislim da se problem tih 200 tisuća ljudi može riješiti mimo stečajnih upravitelja, onih koji će odlučivati umjesto njih, a da je daleko manji broj onih s golemim dugovima. U tom dijelu pokušavamo naći kompromis s ministarstvom pravosuđa da se staratelja odredi samo za te velike dužnike, a da se za manje nađe određeni kompromis koji bi se vezivao za njihov socijalni status, prihode, članove obitelji", rekao je Linić, koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku ministara financija zemalja članica EU-a.

"Mislim da tu možemo pronaći određeno rješenje i predložiti ga vladi i Saboru", rekao je Linić. Linić je na novinarsko pitanje komentirao rezultate dubinske analize Europske komisije koja je zaključila da u Hrvatskoj postoji makroekonomska neravnoteža. "Ako čitamo te makroekonomske analize, vidimo da su u hrvatskom gospodarstvu ogromni problemi, da je šestogodišnji negativni trend gospodarskog rasta posljedica toga što se uništila proizvodnja. Nemamo dovoljno proizvodnje, a servisni sektor je najvećim dijelom ulagao u nekretninski biznis i time se doveo do prevelikog zaduženja", rekao je Linić.

Linić je rekao da se vlada u ovoj godini odlučila za manje rezanje proračunskog deficita od onoga što je tražila Europska komisija, a da će predložiti da se to nadoknadi u 2015. i 2016. godini kako bi se deficit spustio ispod tri posto. "Sve to pokazuje da će se privreda vrlo teško sama oporaviti i da je to razlog za prezaduženost. S druge strane, pogrešna ulaganja su razlog zašto ne možemo povećati izvoz. Kao što vidimo iz nalaza, nije problem u visini PDV-a, nego u prezaduženoj državi, prezaduženoj privredi i prezaduženim građanima koji ne mogu povećati domaću potrošnju.

Očito je da je samo izvoz jedno od tih rješenja, zajedno s investicijama. To je razlog zašto Komisija pritišće za veće fiskalno usklađenje u ovoj godini. Mi smo pak predložili nešto manje, a nastojimo to nadoknaditi u 2015. i 2016. godini, pa će vlada pored rebalansa napraviti svoj program kako spustiti deficit ispod tri posto", rekao je Linić. Linić je istaknuo da je Hrvatska nastojala uravnotežiti promjene na prihodovnoj strani, novim porezima, i na rashodovnoj strani, "jer kao što smo mogli vidjeti iz nalaza MMF-a i Europske komisije, vrlo je rizično da gospodarskog rasta ne bi bilo ni u 2015. godini".