c S
Dnevne novosti

Povjerenstvo za fiskalnu politiku sumnja u planirani rast od 0,2 posto

12.03.2014 07:18 ZAGREB, 11. ožujka 2014.(Hina), Smanjene projekcije rasta u prijedlogu rebalansa realnije su od onih što ih je predviđao izvorni plan ovogodišnjega Državnog proračuna, no i dalje postoje znatni rizici da će se planirani rast doista i ostvariti, zaključilo je Povjerenstvo za fiskalnu politiku.

Povjerenstvo je na zatvorenoj sjednici razmotrilo prijedlog rebalansa državnog proračuna za 2014., te ocijenilo kako je rebalans bio nužan, s obzirom na nepovoljnija ekonomska kretanja od očekivanih u 2013., javni dug veći od 60 posto BDP-a te rastući proračunski manjak.

"Držimo da su makroekonomske procjene rasta sada realnije nego u izvornom proračunu, ali ujedno ističemo postojanje znatnih rizika od neispunjenja očekivanog ekonomskog rasta. Ti su rizici povezani uz nepovoljna kretanja na kraju prošle godine, planiranu fiskalnu konsolidaciju i strukturne probleme u gospodarstvu", stoji u zaključcima Povjerenstva.

Povjerenstvo je zabrinuto jer je smanjenje proračunskog manjka uglavnom vezano uz prihode, "dok na rashodovnoj strani doprinos novih mjera za smanjenje strukturnog manjka iznosi skromnih 0,2 posto BDP-a". Iako nije procjenjivalo usklađenost predloženih mjera, Povjerenstvo upozorava da mjere strukturnog karaktera nisu dovoljno snažne za dugoročnije stabiliziranje javnih financija. Očekuju objavu srednjoročnog fiskalnog plana, iz kojeg će biti jasnija buduća fiskalna pozicija Hrvatske.

Povjerenstvo je novoosnovano tijelo, koje bi trebalo ojačati ulogu Hrvatskog sabora u odnosu na Vladu vezano za upravljanje državnim novcem te nadzirati provedbu fiskalnih pravila u svim Vladinim resorima. Sastavljeno je od ekonomskih stručnjaka, a na čelu mu je predsjednik saborskog Odbora za financije Srđan Gjurković (HNS), koji je Hini nakon sjednice kazao da je, unatoč svemu, optimističan.

"Posljednji mjesec zabilježili smo rast industrijske proizvodnje i veći dolazak turista. Neki pokazatelji ukazuju da određene mjere daju rezultate. Očekujemo rast i u našim najvećim vanjskotrgovinskim partnerima, poput Austrije ili Njemačke, a hoće li rast biti 0,2 ili 0,5, vidjet ćemo", rekao je Gjurković