c S
Dnevne novosti

PRESUDA FIMI MEDIA - Uskok, HDZ i Sanader najavili žalbe

12.03.2014 07:22 ZAGREB, 11. ožujka 2014.(Hina), Unatoč zadovoljstvu što su svi optuženici proglašeni krivima Uskok će se žaliti na nepravomoćnu presudu u slučaju Fimi media, baš kao i bivši premijer Ivo Sanader te HDZ u čiji se crni fond, prema sudskoj odluci, slijevao novac zarađen korupcijom.

"Zadovoljni smo presudom, sve optužene osobe su proglašene krivima i ono što je u ovakvim postupcima najvažnije, oduzeta je imovinska korist u iznosu od preko 55 milijuna kuna", rekla je zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak. Sud je, dodala je, prihvatio da se u odnosu na Sanadera primjeni institut proširenog oduzimanja imovinske koristi, ali na nešto drugačiji način nego što je to tražio Uskok. Tužiteljstvo je predlagalo da se Sanaderu uz 15,2 milijuna kuna koje je prema presudi primio u slučaju Fimi media oduzme i sva imovina čije porijeklo ne može dokazati, u ukupnoj vrijednosti od 23,7 milijuna kuna.

Stoga će tužiteljstvo, osim na visinu kazne izrečene Sanaderu i njegovom bivšem glasnogovorniku Ratku Mačeku, koji je osuđen uvjetno, uložiti žalbu i na iznos imovinske korisiti koji bi se Sanaderu oduzeo postane li presuda pravomoćna. "Mišljenja smo da je u konkretnom slučaju tijekom postupka neosporno dokazano postojanje nesrazmjera u iznosu od preko 23 milijuna kuna. Dakle radi se o iznosu nedostojećih sredstava u zakonitim prihodima Ive Sanadera", kazala je Mostečak.

Sanaderova obrana: presuda se temelji na iskazu jednog svjedoka Obrana Ive Sanadera ustvrdila je da je u postupku trebalo zadovoljiti određene standarde suđenja, prije svega standarde dokazivanja ali oni, "ne da nisu održani nego su se srozali". Odvjetnik Čedo Prodanović ustvrdio je da se nepravomoćna presuda temelji jedino na iskazu suoptuženog Mladena Barišića kojeg su demantirali iskazi 60 drugih svjedoka. Dodao je da ni jedan svjedok kao ni materijalni dokaz nije potvrdio njegov iskaz da je Sanaderu dao novac.

Prodanović smatra da Barišić 'de facto' nije optuženi nego svjedok pokajnik. Kazao je da po anglosaksonskom sustavu postoji već uvriježena sudska praksa da se presuda ne može temeljiti isključivo na iskazu iskaza pokajnika, što će im biti jedan od argumenata u žalbi. "Od 130 svjedoka koji su ispitani tijekom postupka, predsjednica sudskog vijeća pozivala se na neke". Međutim, dodao je Prodanović, "kao da nismo bili u istoj sudnici" jer je 60 svjedoka demantiralo Barišića. "O tome na koji načan i koliko je Barišić dao novca Sanaderu nismo čuli ni jednu rečenicu u obrazloženju, a činjenica je da je isključivo na temelju njegovog iskaza utvrđena suma od 15 milijuna kuna koje je on navodno predao Sanaderu", rekao je Prodanović.

Sanaderova braniteljica Jadranka Sloković kazala je pak da je Barišić 21 put davao svoju verziju događaja onako kako je on to zamislio, a da s druge strane nije htio odgovarati na pitanja obrane. Presuda se po njenom mišljenju temelji na jednom potpuno neprovjerenom iskazu, a obrani nije dozvoljeno da Barišićev iskaz provjerava s drugim svjedocima koji su mogli dovesti u pitanje njegovu vjerodostojnost. Ponovila je i da je Sanaderu teško povrijeđeno pravo na pravično suđenje, ali da je nakon presude, kao i ranije, rekao tek "idemo dalje". Obranu je naljutilo novinarsko pitanje može li im Sanader platiti obranu pa su predstavnicima medija poručili da se "bave svojim problemima".

Žalbu na presudu prema kojoj HDZ, uz pet milijuna kuna kazne, mora vratiti i 24 milijuna nezakonite koristi najavio je i Davorin Budin, odvjetnik prve stranke osuđene za korupciju.HDZ osim presudom nezadovoljan i obrazloženjem "Iako smo od početka tvrdili da HDZ nije kriv, iako smo uspjeli smanjiti imovinsku korist HDZ-u za šest milijuna kuna naravno da nismo zadovoljni presudom", rekao je Budin. Nije zadovoljan ni obrazloženjem presude u kojem je istaknuto da predsjedništvo HDZ-a nije funkcioniralo jer su čitavo vrijeme tvrdili da je predsjedništvo funkcioniralo i donosilo materijalno-financijske odluke.

Takav stav suda, kazao je, proizašao je iz iskaza svega dva svjedoka, dok svi ostali svjedoci i nalazi državne revizije ukazuju na to da je predsjedništvo HDZ-a funkcioniralo. HDZ-ova obrana nezadovoljna je također što nisu prihvaćene ni njihove brojne druge teze pa je tako proizašlo, kazao je Budin, da je Sanader bio odgovorna osoba HDZ-a. No, Budin je ustvrdio da to nije točno. "Svi mi koji radimo taj posao jako dobro znamo da to nije točno i da je ono što je poduzimao, ako je poduzimao, poduzimao s pozicije predsjednika Vlade, a ne predsjednika stranke", dodao je Budin.

Mačekov odvjetnik kazao je da će o žalbi odlučiti nakon što dobiju pisani otpravak presude. "Ovog časa možemo samo konstatirati da smo osuđeni i da smo dobili minimalnu kaznu", kazao je odvjetnik Tihomir Rubeša. Njegov branjenik nije želio odgovoriti je li zadovoljan presudom. "To nije kategorija nakon suđenja", rekao je. Branitelji ostalih osuđenika nisu komentirali nepravomoćnu presudu.