c S
Dnevne novosti

Sabor: selo je pred slomom, poljoprivreda na koljenima

17.03.2014 07:24 ZAGREB, 14. ožujka 2014.(Hina), Saborska oporba ponovila je da je stanje u domaćoj poljoprivredi teško, da su poljoprivrednici na koljenima, selo pred slomom, a poljoprivredne površine neobrađene.

Hrvatska je u ledini, neobrađena, što je aktualna Vlada napravila da se povećaju obradive površine, pitao je Duje Marasović raspravljajući o Vladinu prijedlogu da se izmijeni Zakon o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. I Gorana Marića (HDZ) brinu prilike u poljoprivrednom sektoru, upozorava da država godinama potiče poljoprivredu, a uvoz je sve veći. "Daju se poticaji, a bacaju proizvodi", kaže Marić pitajući se gdje je analiza koja bi točno pokazala što Hrvatskoj treba i što će se poticati.

Tražeći odgovor kako pomoći poljoprivrednicima da premoste financijske probleme, laburistica Nansi Tireli sugerira predstečajne nagodbe. Tako bi se sačuvala proizvodnja, smatra. Slijedom predloženih zakonskih izmjena, mjere ruralnog razvoja ove bi se godine financirale iz državne blagajne, ne iz europskog fonda za ruralni razvoj. Oporba to pripisuje posljedicama europskih kritika na Nacionalni program ruralnog razvoja Hrvatske. Stranke vladajuće koalicije uzvraćaju da je prijelazna godina posljedica kašnjenja zakonodavnog europskog okvira o ruralnom razvoju, bez kojeg hrvatski program ne može biti prihvaćen.

Komisija je odbila Program, iskrižano je 270 njegovih stranica, tvrdi Josip Đakić (HDZ), a demantiraju Mario Moharić (SDP) i HNS-ov Ivica Mandić. Komisija, kaže Mandić, nije mogla prihvatiti naš Program, jer nije donijela svoj okvir zajedničke poljoprivredne politike, to je glavni razlog. Slično je i tumačenje zamjenice ministra poljoprivrede Snježane Španjol. Umjesto u kolovozu, europski zakonodavni okvir za ruralni razvoj prihvaćen je tek u prosincu, pa se mora promijeniti naš zakon, objašnjava Španjol i dodaje da će se za 2014. mjere ruralnog razvoja financirati iz nacionalnog proračuna.

Zamjenica ministra neopravdanim smatra kritike na kvalitetu programa. Tumači da je program rađen na osnovu nacrta i smjernica, da je Hrvatska među prvim državama koje će temeljem dobivenih komentara popraviti Program, posložiti ga i vjerojatno već ove jeseni raspisati natječaj za Program ruralnog razvoja. Sabor zasjedanje nastavlja u utorak, kada će Vlada predstaviti izmjene u ovogodišnjem Državnom proračunu.