c S
Dnevne novosti

EU: Krimski referendum bespravan

17.03.2014 07:08 BRUXELLES, 16. ožujka 2014.(Hina/AFP), Europska unija je u nedjelju službeno osudila referendum na Krimu, ocijenivši ga "bespravnim i protuzakonitim" i najavila da će u ponedjeljak odrediti sankcije.

"Referendum je bespravan i protuzakonit i njegov rezultat neće biti priznat", izjavili su predsjednici Europskog vijeća i komisije Herman Van Rompuy i Jose Manuel Barroso u zajedničkom priopćenju. Europljani drže da se to izjašnjavanje kosi s ukrajinskim ustavom i međunarodnim pravilima.

"Ministri vanjskih poslova će u ponedjeljak razmotriti stanje u Bruxellesu i izjasnit će se o dodatnim mjerama sukladno deklaraciji šefova država i vlada od 6. ožujka", stoji u priopćenju. Europski čelnici su dogovorili primjenu ciljanih sankcija, u obliku zaleđivanja imovine i ograničenja viza, ako se Rusija brzo ne obveže da će ublažiti napetosti.

Veleposlanici 28 zemalja će se sastati u nedjelju krajem poslijepodneva da bi sastavili popis ruskih i proruskih ukrajinskih dužnosnika na koje će se primjenjivati te sankcije, naveo je diplomatski izvor. Taj popis će biti obznanjen nakon sastanka ministara u ponedjeljak ujutro.

"Rješenje za krizu se može naći samo u zajedničkom radu na diplomatskom planu, uključujući i izravne razgovore između ukrajinske i ruske vlade", ponovili su Barroso i Van Rompuy. Oni su naglasili da se to rješenje mora temeljiti na teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine.