c S
Dnevne novosti

Saborska oporba: država u poljoprivredi štedi na krivom mjestu

18.03.2014 07:20 ZAGREB, 17. ožujka 2014.(Hina), Oporbeni članovi saborskog Odbora za poljoprivedu, raspravljajući o predloženom rebalansu Državnoga proračuna, ocijenili su da država štedi, odnosno reže troškove na krivom mjestu, ali je unatoč njihovim zamjerkama Odbor rebalansu dao 'zeleno svjetlo'.

Iznos od 409 milijuna kuna, za koliko će u rebalansu poljoprivreda ostati 'kraća' veliki su novci, rekao je predsjednik Odbora Frano Lucić (HDZ) tumačeći da bez potpora u poljoprivredi nema bogatog seljaka i budućnosti. I Branko Kutija (HDZ) smatra da je rebalans trebalo drugačije koncipirati i ne štedjeti preko leđa seljaka, odnosno onih koji jedva preživljavaju. HNS-ovac Petar Baranović im uzvraća da raspravljaju o novcima kojih zapravo nema, odnosno koje posuđujemo 20 godina.

Problematizira i način na koji su se poticaji do sada trošili, odnosno kod koga su u konačnici završavali. Jesu li to bili seljaci ili se tim novcima pojačalo "par momčića koji su od srednjih postali veliki igrači", pita HNS-ov zastupnik. HDZ posebno kritizira rezanje poticaja za drvnu industriju. To je težak udarac industriji koja je najbrže izašla iz krize i koja može biti pokretač razvoja, odnosno koja može u najkraćem roku zaposliti velik broj nezaposlenih, posebno onih sa srednjom stručnom spremom, tvrdi Lucić.

Drvna industrija je slavonska brodogradnja, kaže HDZ-ov zastupnik i poručuje kako rebalansa i nije trebalo biti da je aktualna vlast na vrijeme provela drastične reforme koje je najavljivala. I Branko Hrg (HSS) kritizira predložene uštede, kaže da Vlada prvo udara na one koji čuvaju radna mjesta i mogu otvoriti nova. Marijan Kavran iz Hrvatskog drvnog klastera tvrdi da se drvna industrija marginalizira i kroz državni proračun i strategiju Ministarstva gospodarstva.

Posljednjih godina ta se industrija konsolidirala, izvozi 65 posto proizvodnje, a od 409 milijuna kuna, 20 posto se odnosi baš na drvnu industriju koja u ukupnim potporama sudjeluje samo sa dva posto, a u izvozu devet posto, pobrojao je Kavran. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina odgovara da su potpore toj industriji umanjene (samo) dva posto.

Potpore su 'skinute' za oko 50 milijuna kuna, a ukupne potpore poljoprivredi iznose 2, 4 milijardi kuna, rekao je ministar. Naveo je da se na sustavu odvodnje štedi oko 102 milijuna kuna, na veterinarstvu i sigurnosti hrane gotovo 28 milijuna kuna, da su racionalizirani troškovi poslovanja i administracije Ministarstva itd. U okviru programa izravnih potpora od početka godine isplaćeno je 1,025 milijardi kuna, a da kraja lipnja preostaje isplatiti 1,3 milijardi kuna.