c S
Dnevne novosti

Sabor o rebalansu državnog proračuna

18.03.2014 07:26 ZAGREB, 17. ožujka 2014.(Hina), Hrvatski će sabor u nastavku zasjedanja razmotriti prijedlog rebalansa ovogodišnjeg Državnog proračuna, o kojemu bi trebao glasovati u petak.

Predložnim rebalansom predviđeno je povećanje proračunskih prihoda za 4 milijarde, na 117 milijardi kuna, te povećanje rashoda za 100 milijuna, na 130,7 milijardi kuna, što znači da će deficit biti oko 13,86 milijardi, odnosno 4,1 posto bruto društvenog proizvoda.

Na prihodovnoj strani, 2,8 milijardi kuna osigurat će se prebacivanjem iz drugog u prvi mirovinski stup osiguranika s beneficiranim radnim stažom, 1,6 milijardi kuna donijet će vraćanje stope doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto, a 300 milijuna kuna namaknut će se oporezivanjem svih dobitaka u igrama na sreću.

Predviđene su i veće trošarine na cigarete, korekcija koncesijskih naknada te povlačenje dobiti iz trgovačkih društava u vlasništvu države. Na rashodovnoj strani planirani su povećani troškovi sanacije zdravstva, od 3,2 milijarde kuna, 255 milijuna veći izdaci za mirovine te povećana davanja za zapošljavanje.

Uštede se planiraju u materijalnim i financijskim troškovima i subvencijama te na plaćama. Planira se smanjivanje dužnosničkih plaća za šest posto te ukidanje dodatka na staž u državnom i javnom sektoru.

Sabor je još prošli tjedan raspravio zakone koji su pretpostavka za rebalans, a o njima i o rebalansu trebao bi odlučiti u petak.