c S
Dnevne novosti

Babić napao Masterplan kao još jedan neuspješni eksperiment

19.03.2014 07:14 ZAGREB, 18. ožujka 2014.(Hina), Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić Masterplan hrvatskih bolnica ocijenio je još jednim u nizu neuspješnih eksperimenata aktualne zdravstvene administracije, dok je predsjednica Sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek odbila komentirati Masterplan jer ga resorni ministar Rajko Ostojić još uvijek nije predstavio socijalnim partnerima.

Nažalost, eksperimentira se na građanima u lokalnim zajednicama, a da pritom nitko ne razmišlja o njihovim stvarnim potrebama, rekao je Hini Babić. Po njegovoj ocjeni, predloženi plan neće povećati ni opseg niti kvalitetu zdravstvene zaštite, a problem deficita liječnika rješavat će se smanjivanjem bolničkih kapaciteta. Smanjivat će broj kreveta, ali ne mogu smanjiti broj stanovnika.

Sve će to dovesti do apsurdne situacije da će velik broj onih koji se liječe preko HZZO-a ostati bez zdravstvene zaštite, a ostali, koji budu imali novca, potražit će privatnike, kaže Babić. On u Masterplanu vidi platformu za "puzajuću privatizaciju javnog zdravstvenog sektora" pod krinkom dostupnog javnog zdravstva.

Babić se oštro osvrnuo i na najavljenu mobilnost liječnika, istaknuvši da će ih se "vozikati od jedne do druge ustanove, plaćati im putne troškove i vrijeme provedeno na putu kao radno vrijeme u bolnici". Sve je to planirano bez prethodne konzultacije sa sindikatima, kaže Babić. Na primjedbu da je javna rasprava tek otvorena, odgovara da će "ona najvjerojatnije biti tek puka formalnost i smokvin list".

Pitanje je koliko će to koštati i tko će to sve platiti, ističe Babić, koji predviđa da će i Masterplan doživjeti sudbinu smjenskog rada i smanjivanja zdravstvenog doprinosa, odnosno da će se nakon nekog vremena sve vratiti na staro.

Posebnu zamjerku uputio je tome što nisu navedene osobe koje su plan izradile, kao ni recenzent. Plan koji potpisuju institucije na razini je partijskog programa ili priopćenja političkih stranaka, kaže Babić te ističe da se "sustav opet razmatra na razini dnevno-političkih događaja", umjesto da ga se promišlja za naraštaje.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek nedopustivim je ocijenila to što je ministar Ostojić Masterplan predstavio Liječničkom zboru, Komori i medijima, ali ne i socijalnim partnerima. Očekivali smo da nam ministar javno prezentira plan, kao što je obećao. Ne može nas koristiti samo onda kada mu trebamo za rješavanje njegovih problema, poručuje Avberšek.