c S
Dnevne novosti

Sastanak o izmjenama ZOR-a: dogovoren nastavak pregovora

19.03.2014 07:24 ZAGREB, 18. ožujka 2014.(Hina), Socijalni partneri dogovorili su na tripartitnom radnom sastanku o izmjenama Zakona o radu (ZOR) da će prije idućeg sastanka, zakazanog za srijedu 26. ožujka, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava održati odvojene razgovore o otvorenim pitanjima s poslodavcima i sindikatima.

Ključna pitanja o kojima će se raspravljati su radno vrijeme, agencijski rad i otkaz ugovora o radu, te sva ostala pitanja za koja tri strane procijene da ih je nužno izmijeniti kako bi se riješili problemi koji postoje u praksi, ističe se u zaključcima koje su potpisali svi sudionici sastanka. Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever najavio je da već sutra sindikati nastavljaju odvojene razgovore s ministrom Mirandom Mrsićem. Spremni smo za dogovore i kompromise, samo što poslodavci i Vlada moraju znati da sindikalna strana ima razinu ispod koje ne može ići, jer sindikalni čelnici ne pregovaraju u svoje nego u ime hrvatskih radnika koji su im dali mandat za pregovore, istaknuo je Sever.

Dva su ključna pitanja, kaže Sever, raspodjela, odnosno organizacija radnog vremena, te agencijski rad, a izvedenice će sigurno ići prema godišnjim odmorima itd. Upitan kada očekuje drugo saborsko čitanje Sever je odgovorio kako nikome ne odgovara odugovlačenje jer je svima u interesu da se dogovorimo što prije, pitanje je samo postojanje dobre volje. Ne bi bilo dobro da se krene od pretpostavke kako je prijedlog ZOR-a koji je sad u Saboru minimum i da se ide dalje. Bez prosvjeda i štrajka vjerojatno bi neke stvari izgledale drugačije, no naše je opredjeljenje biti za stolom, ali ako nas budu gurali na ulicu bit ćemo i tamo, poručio je Sever.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel nada se da će Bog pomoći u trećem pokušaju razgovora, nakon neuspjelih trostranih i dvostranih pregovora. Pokušat ćemo odvojeno razgovarati s Ministarstvom rada i nadamo se da će konačno prevladati razum, dodao je Novosel. Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević potvrdio je da su dogovorili rok od osam dana u kojem bi pokušali riješiti naročito sporna pitanja i ocijenio kako je izražena spremnost na postizanje konsenzusa. Dogovoreno ja da dok traju pregovori nijedna strana neće istupati u javnost.

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić izrazio je zadovoljstvo što je dijalog ponovno pokrenut, a sindikati shvatili da se otvorena pitanja oko izmjena ZOR-a moraju rješavati dijalogom za stolom, a ne pritiscima i ulicom. Definirat će se teme o kojima ćemo razgovarati, i bit će to kombinacija dvostranih i trostranih razgovora. Pokazana je dobra volja svih strana za izmjenama ZOR-a za koji vjerujemo da će više odgovarati vremenu u kojem živimo i koji će omogućiti zapošljavanje i otvaranje novih radnih mjesta, zaštitu radnika i veću konkurentnost gospodarstva, istaknuo je Majetić.

Upitan zašto dogovor nije postignut na pregovorima sindikata i poslodavaca u protekla dva tjedna, Majetić je odgovorio da je vrijeme bilo prekratko, a pregovori su vođeni bez Vlade kao predlagatelja koji donosi odluku. Nastavljamo razgovore trostrano jer smo zaključili da bi dvostrani razgovori bili gubljenje vremena, a zakon se mora što prije donijeti, jer svakim danom raste broj nezaposlenih, dodao je.

Na upit gdje vidi mogućnost za postizanje dogovora Majetić je rekao da stvari ne treba promatrati tako da će sindikati izgubiti, a poslodavci dobiti, nego da ZOR mora biti primjeren vremenu, što je obostrani interes. Trebamo vidjeti što je najbolje i kako legalizirati sve što se događa oko nas, tržište i konkurencija su izuzetno veliki, a mi trebamo omogućiti poslodavcima da budu konkurentni i otvaraju nova radna mjesta, te pokrenu gospodarstvo, rekao je Majetić.