c S
Dnevne novosti

Saborska oporba oštro protiv izmjena Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture

20.03.2014 07:24 ZAGREB, 19. ožujka 2014.(Hina), Saborska je oporba oštro kritizirala prijedlog izmjena Zakona o unapređenju poduzetničke infrastrukture, optužujući Vladu da jedinicama lokalne samouprave nameće puno oštrije uvjete za korištenje zemljišta u državnom vlasništvu od onih koje moraju ispuniti privatni poduzetnici.

Vlada predlaže da se državno zemljište za osnivanje i proširenje poduzetničkih zona dodjeljuje samo ako u radijusu od 20 kilometara ne postoje zone u kojima je aktivirano manje od 66 posto ukupne površine. "Ovim se sustavno i transparentno definiraju osnovna pitanja raspolaganja zemljištem u vlasništvu RH, što će pridonijeti učinkovitoj provedbi zakona i omogućiti gospodarski opravdano darovanje zemljišta", obrazložio je zamjenik ministra poduzetništva i obrta Dražen Pros.

Tomislav Klarić (HDZ) upozorava, međutim, da mnoge općine i gradovi nisu uspjeli riješiti imovinsko-pravne odnose u poduzetničkim zonama, bez kojih ne mogu zadovoljiti kriterij od 66 posto izgrađenosti. "Istodobno unutar zone imamo prostor u vlasništvu države, koji ne možemo dobiti dok ne popunimo 66 posto", rekao je Klarić. Predložio je da se, umjesto postotka ukupno aktivirane površine, kao kriterij postavi postotak izgrađenosti imovinski-pravno riješenog zemljišta, koje je moguće staviti u funkciju. "Nedavno smo, ne samo u zakon o strateškim investicijama, nego i u Zakon o šumama ubacili golf, pa ćemo negdje u nekakvoj šumi za nekakav golf lakše riješiti pitanje zemljišta, nego u poslovnoj zoni koja puni državni proračun", zaključio je.

HSS-ov Branko Hrg upozorio je na dugotrajnost postupaka produljenja prava građenja, kupnje i dodjele državnog zemljišta te zatražio da se zakonom propišu rokovi u kojima Državni ured za upravljanje državnom imovinom mora rješavati takve predmete. "Ti procesi toliko dugo traju da dok se to riješi već izgubimo uopće pojam o tome što smo zapravo tražili", rekao je Hrg. Predloženi zakon podržava Davor Bernardić (SDP), koji je uvjeren da će se tako otkloniti barijere za dodjelu državnog zemljišta uspješnim poslovnim zonama. "Za poslovne zone država je od 2004. dala više od milijardu kuna, a gotovo polovica njih s tim novcem nije napravila gotovo ništa i ne služe ničemu", ustvrdio je Bernardić.

Predložio je da se provede evaluacija uloženog u poduzetničke zone te zaključio da "u Hrvatskoj neće biti bolje sve dok se rasipa državni novac i preplaćuju radovi koji nemaju nikakav efekt na razvoj gospodarstva". Replicirao mu je Ivan Šuker (HDZ), koji je uvjeren da predloženi tekst otežava upravo širenje uspješnih zona. "U IKEA-in centar u Rugvici uloženi su deseci milijuna eura i tamo će svi htjeti ulagati. Kada se sve oko IKEA-e popuni, općina će tražiti državno zemljište za proširenje zone, ali neće ga moći dobiti, jer u krugu od 20 kilometara postoji nekoliko zona koje nisu izgrađene 66 posto", upozorio je Šuker.

I HNS-ov Dragutin Glavina smatra da predložena udaljenost od 20 kilometara neće biti dobro prihvaćena u gušće naseljenim područjima, u kojima su zone međusobno udaljene i manje od pet kilometara. Udaljenost od 20 kilometara i HDSSB-ov Igor češek smatra "potpunom besmislicom", no uvjeren je da se mora stati na kraj otvaranju poduzetničkih zona u predizborne svrhe. "Samo zbog izbora, gradonačelnik otvara novu zonu, a u blizini ima druge dvije, po kojima raste ambrozija", kazao je Češek.