c S
Dnevne novosti

MSPM: djelatnost socijalne skrbi neće gubiti prava

21.03.2014 07:16 ZAGREB, 20. ožujka 2014.(Hina), Ministarstvo socijalne politike i mladih (MSPM) priopćilo je kako sklapanjem Kolektivnoga ugovora za djelatnost socijalne skrbi neće doći do gubitka prava radnika nego samo do njihovog usklađivanja na način na koji ta prava ostvaruju i državni službenici i namještenici.

"Prava iz Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi nisu bila usklađena s Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama", navodi Ministarstvo i dodaje kako rezultat pregovora ministarstva i sindikata iz djelatnosti socijalne skrbi ogleda upravo u usklađivanju prava na troškove prijevoza, jubilarnih nagrada i dnevnica u djelatnosti socijalne skrbi s pravima koja se jamče Temeljnim kolektivnim ugovorom za službenike i namještenike u javnim službama. Ministarstvo podsjeća kako su jedini izuzetak prava na uvećanje plaće s osnova radnog staža za radnike s 20 i više godina staža.

"Tijekom trajanja pregovora došlo je do promijenjenih okolnosti koje su negativno utjecale na mogućnost ispunjavanja postojećih obveza te se pojavila nužnost za preispitivanjem prava na uvećanje plaće s osnova radnog staža za 4, 8 ili 10 posto za radnike s 20 i više godina radnoga staža koji ovo pravo ostvaruju kumulativno, dakle zbrojeno s pravom na povećanje od 0,5 posto za svaku godinu radnog staža", navodi Ministarstvo i dodaje kako se ovim Kolektivnim ugovorom ukida pravo na uvećanje plaće s osnove 4, 8 ili 10 posto, ali su ugovorne strane dogovorile da će se o tom pravu otvoriti pregovori istog trenutka ako se isto pravo ugovori u drugim granskim kolektivnim ugovorima u javnim službama.

Ministarstvo je reagiralo jer su se, kako navodi, u dijelu medija pojavile netočne informacije o sadržaju parafiranog Kolektivnog ugovora za djelatnost socijalne skrbi.