c S
Dnevne novosti

EU potpisao s Ukrajinom politički dio sporazuma o pridruživanju

24.03.2014 07:08 BRUXELLES, 21. ožujka 2014.Hina, Čelnici zemalja članica Europske unije potpisali su u petak politički dio sporazuma o pridruživanju s Ukrajinom kao znak čvrste potpore toj zemlji.

Sporazum su na početku drugog dana svog sastanka na vrhu potpisali šefovi država ili vlada 28 zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Zoran Milanović. S ukrajinske strane potpisnik je predsjednik privremene vlade Arsenij Jacenjuk.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy izjavio je da EU ovim činom "priznaje težnje ukrajinskog naroda da živi u zemlji kojom će se upravljati na temelju vrijednosti, demokraciji i vladavine prava".

"Potpisivanje političkog dijela sporazuma pokazuje našu čvrstu potporu putu koji je izabrao ukrajinski narod", rekao je Van Rompuy te najavio da će uskoro biti potpisan i gospodarski dio sporazuma.

EU je u studenom prošle godine ponudila potpisivanje cjelovitog sporazuma, što je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič odbio. Nakon toga uslijedili su prosvjedi koji su na kraju doveli do svrgavanja Janukoviča i uspostave privremene vlade. Potpisani sporazum ne daje Ukrajini perspektivu članstva u EU.