c S
Dnevne novosti

Ministri poljoprivrede o promidžbi poljoprivrednih proizvoda i ekološkoj proizvodnji

25.03.2014 07:14 BRUXELLES, 24. ožujka 2014.Hina, Ministri poljoprivrede razgovarali su u ponedjeljak u Bruxellesu o uredbi o informiranju i promidbži poljoprivrednih proizvoda te saslušali prijedlog Komisije za uredbu o ekološkoj proizvodnji.

O uredbi o informiranju i promidžbi poljoprivrednih proizvoda na tržištu EU-a i na trećim tržištima već je raspravljano i na zadnjem sastanku ministara poljoprivrede. Većina izaslanstava je izrazila nezadovoljstvo time što u prijedlogu nije predviđeno sufinanciranje iz nacionalnih proizvoda, nego samo iz europskog proračuna, a preostali dio plaćali bi sami proizvođači.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izjavio je da je Hrvatska zadovoljna kompromisnim prijedlogom grčkog predsjedništva da sufinanciranje iz europskog proračuna bude minimalno 70 do 75 posto, a u kriznim situacijama do 85 posto u projektima promidžbe poljoprivrednih proizvoda. "To je puno povoljnije jer predstavlja manje opterećenje za naše poduzetnike, mala i srednja poduzeća koja će eventualno sudjelovati u ovom projektu", rekao je Jakovina.

Komisija je ministrima predstavila prijedlog nove uredbe o ekološkoj proizvodnji. Zemlje članice su pozdravile mogućnost grupnog certificiranja za mala ekološka gospodarstva do pet hektara jer to pojednostavljuju i pojeftinjuje postupak, a znači i manje troškove na kontrolama.

Posljednjih 10 godina tržište proizvoda s oznakom "bio" u Europskoj uniji je učetverostručeno. Tržište tim proizvodima uvelike ovisi o povjerenju potrošača, stoga je glavni cilj zakonskih promjena osigurati bolji kontrolni sustav kako bi se to povjerenje zadržalo i povećalo.