c S
Dnevne novosti

Mimica: RAPEX sve efikasniji u otkrivanju opasnih proizvoda

26.03.2014 07:18 BRUXELLES, 25. ožujka 2014.Hina, Europski sustav za brzu razmjenu informacija o sigurnosti neprehrambenih proizvoda (RAPEX) svake godine bilježi porast prijavljenih slučajeva što je rezultat sve veće učinkovitosti RAPEX-a, ocijenio je u utorak hrvatski povjerenik za zaštitu potrošača Neven Mimica.

Prošle su godine zemlje članice poduzele ukupno 2.634 mjere, što je za 3,8 posto više u odnosu na 2012. Od osnivanja RAPEX-a 2003., kada je zaprimljeno 200 upozorenja, stalno se bilježi porast u njihovom broju. Kontinuirano povećanje zaprimljenih prijava ne znači da na europskom tržištu ima sve više opasnih proizvoda, nego da raste učinkovitost RAPEX-a, ističe Neven Mimica.

"RAPEX pokazuje da je Europa oprezna i da vodi računa o sigurnosti naših 500 milijuna građana. To je priča o uspješnoj suradnji između nacionalnih tijela i institucija EU-a u korist naših građana", izjavio je Mimica. RAPEX je sustav EU-a za brzo uzbunjivanje između država članica i Europske komisije u pogledu neprehrambenih proizvoda. Njegova je uloga brzo širenje informacija o potencijalno opasnim proizvodima te nacionalnim provedbenim mjerama. Time se omogućuje ranije utvrđivanje i uklanjanje potencijalno opasnih proizvoda za potrošače s tržišta EU-a.

Brza razmjena informacija omogućuje povlačenje proizvoda za koje se utvrdi da mogu biti opasni po zdravlje i život potrošača. U 2013. dvije glavne kategorije proizvoda u kojima je bilo potrebno poduzeti korektivne mjere bile su odjeća, tekstil i modni artikli te igračke (svaka zastupljena s 25 posto). Među najčešće prijavljenim opasnostima koje ti proizvodi predstavljaju bile su kemijska opasnost, opasnost od davljenja, opasnost od ozljede i gušenja.

Slijede električni uređaji i oprema (9 posto), motorna vozila (7 posto), kozmetika (4 posto). Što se tiče zemlje podrijetla opasnih proizvoda, na prvom mjestu je Kina, uključujući Hong Kong, sa 64 posto prijava, zatim EU i države Europskog gospodarskog prostora (15 posto). EU je uspostavila bilateralnu suradnju s Kinom kako bi poboljšala obaviještenost kineskih proizvođača o europskim sigurnosnim standardima.