c S
Dnevne novosti

HDZ: Vladina odluka o obustavljanju mjera za zapošljavanje je bešćutna i asocijalna

28.03.2014 07:18 ZAGREB, 27. ožujka 2014.(Hina), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oštro osuđuje još jednu asocijalnu odluku Vlade, kojom je uzela 177 milijuna kuna namijenjenih za zapošljavanje, čime je pokazala svu bešćutnost prema nezaposlenima, među kojima je najviše mladih ljudi, poručili su s konferencije za novinare predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst i predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver.

"Objava kapitulacije politike zapošljavanja dokaz je socijalne bešćutnosti prema onima koji su najosjetljiviji, a to su nezaposleni", izjavio je Kunst poručivši da je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić trebao pokušati braniti tu mjeru, a ne se tako olako predati. Zbog toga bi trebao dati ostavku, čime bi obranio svoje dostojanstvo. Nasuprot tome, on je već jučer, nakon što je objavio da se obustavljaju mjere za zapošljavanje, javnost počeo uvjeravati da će biti bolje kada novac za to dođe iz Europske Unije, rekao je Kunst. Napao je Vladu da je osigurala 272 milijuna kuna za nove automobile i 17 milijuna za pametne telefone, "podobnima" kroz predstečajne nagodbe oprašta milijunske dugove, a nema novaca za zapošljavanje.

Predsjednik Mladeži HDZ-a Josip Bilaver posebno je kritizirao prestanak financiranja mjere kojom su mladi ljudi stjecali jednogodišnji radni staž uz 1600 kuna mjesečno, optuživši Vladu da raznim medijskim podvalama i spinovima želi sakriti tu vijest. Na što će ova država spasti, upitao je upozorivši da je u protekle dvije godine Hrvatsku napustilo 30.000 mladih. "Europa vapi za mladim obrazovanim ljudima, mi ih školujemo, a onda nam zbog Vladine politike odlaze. Da je Vlada imalo mudra nikada ne bi uzela novac za poticanje zapošljavanja, jer im je time poslala poruku da odu u svijet 'trbuhom za kruhom'", rekao je Bilaver.

Komentirajući izjavu ministra rada Miranda Mrsića da će se posljedice obustavljanja mjera ublažiti nakon što novac stigne iz EU-a, Bilaver je napomenuo kako je Mrsić zaboravio izvijestiti hrvatsku javnost da je program za zapošljavanje mladih (Garancija za mlade) Europska komisija već više puta vratila Hrvatskoj na doradu, pa je pitanje kada ćemo taj novac dobiti. Ustvrdio je kako je Hrvatska jedina zemlja koja je ušla u EU, a od toga nema ni gospodarske niti političke koristi. Hrvatska je, podsjeća Bilaver, druga u Europi po broju nezaposlenih među mladima, kojih je više od 52 posto ili 168.000 mlađih od 34 godine.

Kunst dodaje da je 2011. u Hrvatskoj bilo 1,3 milijuna siromašnih, a danas ih je milijun i pol. Od 800.000 mladih danas njih 20 posto živi na rubu socijalnog minimuma, upozorio je. Na novinarsko pitanje zašto govore samo o mjerama za zapošljavanje mladih, kada su mjerama obuhvaćeni i ostali nezaposleni, te zašto zastupnici HDZ-a nisu u Saboru digli glas protiv ukidanja te mjere, Bilaver je odgovorio da su HDZ-u mladi epicentar svega, a Kunst podsjetio da su glasovali protiv rebalansa proračuna kojim su za 177 milijuna kuna smanjenja sredstava za zapošljavanje svih skupina.