c S
Dnevne novosti

Sindikat Preporod traži hitno donošenje uredbe o plaćama

28.03.2014 07:20 ZAGREB, 27. ožujka 2014.(Hina), Sindikat zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod zatražio je od Vlade hitno donošenje Uredbe o dodacima na plaću zaposlenima u osnovnoškolskim i srednjoškolskim ustanovama, jer bi se nakon ukidanja Granskih kolektivnih ugovora (GKU) pojedinim zaposlenicima plaće mogle smanjiti čak za 40 posto, odnosno do 2.500 kuna.

Predsjednik Preporoda Željko Stipić istaknuo je na konferenciji za novinare da su o tome pismeno izvijestili ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, no on "pere ruke od posljedica" pravdajući se da će se na zaposlene primjenjivati Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Stipić je naglasio da otkazom GKU-a zaposleni u školama ostaju bez pravnog temelja za isplatu čak šest dodataka na plaću - za otežane uvjete rada u osnovnim i srednjim školama, rad u kombinacijama u OŠ, rad s učenicima sa zdravstvenim teškoćama, dodatak za prilagođene programe, rad u zdravstveno rehabilitacijskim ustanovama, te u posebnim školskim odjelima.

Također je rekao da će najviše pogođeni biti zaposlenici s najduljim stažem, jer su već izgubili dodatak temeljem vjernosti službi od 4, 8 i 10 posto. Stipić se osvrnuo i na odluku Vlade o povećanju plaća u školstvu rekavši kako se zapravo radi o korekciji, odnosno preraspodjeli jer se nastavnom osoblju koje ima do 20 godina staža plaća povećava za oko četiri posto, onima do 30 godina staža ostaje ista, dok se nastavnicima i učiteljima s više od 30 godina staža plaća smanjuje od četiri do šest posto. "Takvim rješenjem Vlada šalje lažnu poruku o povećanju učiteljskih plaća i definitivno se obračunava s 'ostacima ostataka' instituta vjernosti u školama, tvrdeći da to čini u ime izvrsnosti", rekao je Stipić.

Vlada jednima povećava plaće za oko 200 kuna dok drugima uzima puno više, i do 2.500 kuna, tvrdi Stipić dodavši kako nagradu zbog izvrsnosti ne zaslužuju samo mentori i savjetnici. "S obzirom da takva rješenja dolaze od Vlade Zorana Milanovića, u kojoj većina ministara ima skromno ili nikakvo radno iskustvo, nagrađivanje izvrsnosti na štetu iskustva nije neočekivano", kaže Stipić. On također drži da Vlada korekcijom koeficijenata šalje prosvjetarima poruku da posao u školi treba zamijeniti bolje plaćenim poslom čim se za to ukaže prilika. Ispada da će s djecom raditi oni koji se nisu snašli, ironičan je Stipić dodajući da se zapravo kažnjavaju oni s najduljim stažem.

Stipić stoga ističe da bi Vlada žurno trebala započeti posao oko donošenja novog Zakona o plaći u javnim službama i nove Uredbe o koeficijentima. Također je izrazio žaljenje što u tri mjeseca otkaznog roka nije donesen novi GKU, a Jovanović im je još prekjučer poslao dopis u kojem istek GKU-a uzima kao gotovu stvar. Toliko o spremnosti na pregovore u dobroj vjeri ministra Jovanovića i njegovu poštivanju procedure, rekao je Stipić.