c S
Dnevne novosti

Vlada: od EBRD-a 150 milijuna eura za politiku gospodarskog oporavka

28.03.2014 07:12 ZAGREB, 27. ožujka 2014.Hina, Vlada je pokrenula postupak za sklapanje ugovora s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o drugom zajmu za razvojnu politiku gospodarskog oporavka u iznosu od 150 milijuna eura.

Prvi takav ugovor, u jednakom iznosu, sklopljen je 2011. vezano za programe gospodarskih reformi u srednjoročnom razdoblju, sa ciljem povećanja gospodarskog rasta. "Da bi se mogla dobiti druga tranša kredita trebali smo ispuniti niz dodatnih mjera dogovorenih s EBRD-om, a tijekom ove dvije godine sva nadležna ministarstva te su mjere ispunila", izvjestio je ministar financija Slavko Linić. Riječ je, objasnio je, o mjerama vezanima uz jačanje fiskalne održivosti i stvaranje poticajnog okruženja za gospodarski rast.

Za jačanje fiskalne održivosti trebalo je ojačati fiskalnu disciplinu u zdravstvenom sustavu, ojačati efikasnost javne uprave, kao i učinkovitost i djelotvornost socijalnih naknada usmjeravanjem potrošnje na pomno odabrane programe, racionalizaciju mreža socijalne zaštite, te jačanje pravednosti i financijske stabilnosti mirovinskog sustava, naveo je Linić.

Za stvaranje poticajnog okruženja za gospodarski rast trebalo je, rekao je, provesti niz promjena i povećati fleksibilnost u kolektivnom pregovaranju, poticati na aktivno sudjelovanje na tržištu rada, umanjiti administrativne i regulatorne prepreke za poslovanje, smanjiti udjele vlasništva u državnim poduzećima, te osnažiti okvir za inovacije. Tim EBRD-a, kazao je Linić, ustvrdio je da su u protekle dvije godine provedene sve mjere i svi zahtjevi te će njihova Uprava 29. travnja moći odobriti 150 milijuna eura kredita na 15 godina.

Kamata bi bila šestomjesečni euribor, uvećan za malu fiksnu naknadu, i danas bi iznosila 1,17 posto, a otplatit će se odjedanput nakon 15 godina, odnosno 2029. godine, rekao je ministar financija. Vlada je danas pokrenula postupak za sklapanje ugovora o zajmu s EBRD-om za Program poboljšanja kvalitete i djelotvornosti pružanja zdravstvenih usluga u iznosu od 75 milijuna eura. Taj će novac, izvijestio je ministar zdravlja Rajko Ostojić, biti usmjeren na jačanje upravljačkih kapaciteta u zdravstvu, reorganizaciju ustroja i djelovanja zdravstvenih ustanova, poticanje kvalitete u zdravstvenoj zaštiti, jačanje preventivnih aktivnosti i očuvanje financijske stabilnosti zdravstva.