c S
Dnevne novosti

Josipović: "autentično tumačenje" EUN-a nije ništa neobično

31.03.2014 07:16 ZAGREB, 29. ožujka 2014.Hina, Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako traženje "autentičnog tumačenja" Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije o europskom uhidbenom nalogu (EUN) neće biti ništa neobično, a na Saboru je da odluči hoće li ga donositi.

Josipović je u sklopu redovite "kave s građanima", odgovarao na pitanja novinara, među njima i na pitanje vezano uz izručenje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača Njemačkoj, odnosno najavu premijera Zorana Milanovića da će Vlada, budući da Njemačka i hrvatski sudovi na različite načine tumače hrvatske zakone, Saboru predložiti odgovarajuće mjere. Upitan kako komentira tu najavu, Josipović odgovara kako, ako je riječ o "autentičnom tumačenju", to nije ništa neobično. "Ne znam na koje mjere mislite, vjerojatno mislite na autentično tumačenje koje se planira. To je jedna od mjera koja nije okrenuta prema Njemačkoj, ili konfrontaciji s Njemačkom. To je naprosto mjera, odnosno postupak kojim se utvrđuje točan sadržaj zakona", rekao je Josipović.

Na Saboru je da vidi hoće li uopće prihvatiti, da li će donositi autentično tumačenje, a onda i da ga donese, ustvrdio je. "Nije to ništa posebno, niti neuobičajeno, autentičnih tumačenja je bilo i bit će ih", rekao je. Kako u Vukovaru nije usvojen gradski proračun te ga očekuju izvanredni izbori, novinare je zanimalo što se može učiniti da taj grad, u kojem je situacija gospodarski ionako teška, ne trpi još godinu dana, odnosno do izbora nove vlasti. Josipović odgovara da je pad lokalne vlasti "dio demokracije", a to, naravno, ima svoju cijenu. "Na građanima Vukovara je da izađu na izbore i izaberu one kojima vjeruju i to je ono što se sada može učiniti", rekao je predsjednik. Upitan kako tumači podatak da je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru do sada riješilo samo jedan slučaj silovanja na tom području u Domovinskom ratu, dok istodobno udruge žena upozoravaju na više od 200 takvih slučajeva, Josipović napominje kako DORH postupa kada ima jasne dokaze.

Pozvao je sve koji takve dokaze imaju, da ih dostave tužiteljstvu. "Imao sam priliku razgovarati s predstavnicima udruga više puta. I zaista, zločin silovanja kao ratni zločin je nešto najstrašnije. Međutim, nadam se da vi ne mislite da naš DORH štiti silovatelje. To sasvim sigurno nije slučaj", odgovorio je na pitanje novinarke. Međutim, dodao je, DORH može postupati samo kada ima jasne dokaze. "Prema tome, pozivam sve one koji imaju ikakav dokaz koji može dovesti do uhićenja i kažnjavanja počinitelja zločina silovanja da pomogne DORH-u. I naravno, pozivam DORH da uloži još više napora da se svaki takav zločin rasvijetli", rekao je Josipović. Naglasio je kako svatko tko je počinio takav zločin treba biti primjereno i najstrože kažnjen.

Na kraju se, na pitanje novinara, osvrnuo i na činjenicu da se u javnosti i među političkim strankama malo govori o pravim temama, vezanim uz gospodarstvo i težak život građana, a prevladavaju "teme iz prošlosti". "Gospodarske teme zasigurno su danas najvažnije, a stranke su te koje biraju kojim će se temama baviti, svaka od njih ima ljude koji se bave različitim temama. Ali, mislim da je i na medijima da u prvi plan istaknu one rasprave koje se tiču gospodarstva, jer takvih rasprava ima, a ja bih volio da ih je još više", poručio je. Josipović je danas, među inima, primio KUD "Seljačka sloga" Šljivoševci iz Magadenovca (u blizini Donjeg Miholjca) čije su ga članice, kao i novinare, počastile brojnim slasticama.