c S
Dnevne novosti

Sabor: izostalo glasovanje jer nije bilo moguće okupiti kvorum

31.03.2014 07:22 ZAGREB, 28. ožujka 2014.(Hina), Uobičajeno saborsko glasovanje petkom ovoga je tjedna izostalo, a službeno je objašnjenje da su mnogi zastupnici spriječeni obvezama na terenu pa nije bilo moguće okupiti kvorum, no saborskim službama nedolazak je najavilo svega 30-ak od ukupno 151 zastupnika.

"Ja sam samo dobila informaciju da danas nećemo glasati, da je veliki broj zastupnika koalicije na službenom putu. Neki su izvan države, neki su unutar države. Ne mogu vam reći koji je to broj", rekla je novinarima potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec (SDP). Laburist Dragutin Lesar ne vjeruje, međutim, takvom obrazloženju. "Nitko na službeni put ne može otići, a da ne dobije službeni nalog kojeg potpisuje predsjednik Sabora. Trebalo bi voditi računa kad se nalozi potpisuju koji su to dani u pitanju. To su izgovori", poručio je Lesar. Smatra da su za ponašanje zastupnika odgovorne stranke.

"Zastupnici su u Sabor birani sa stranačkih lista, prema tome stranke su odgovorne za ponašanje svake zastupnice i zastupnika. To je politička odgovornost, a očito je vrijeme da u Saboru prekopiramo model Europskog parlamenta, gdje se rušenje kvoruma ili nedolazak na glasanje sankcionira oduzimanjem od plaće", kazao je Lesar. HDZ-ov Domagoj Ivan Milošević smatra, pak, da bi se radom zastupnika trebalo pozabaviti saborsko Predsjedništvo, no protivi se uvođenju sankcija za nemarne zastupnike. "To je u svakom slučaju pitanje za Predsjedništvo Sabora kako motivirati, ne samo za glasovanje nego i inače. Moj stav je da treba ljude motivirati i stimulirati, a ne kažnjavati", rekao je Milošević, koji tumači da glasovanja nije bilo "jednostavno zato što parlamentarna većina ne može skupiti ruke".

Goran Beus Richembergh (HNS) ističe da je rad ili nerad u Saboru stvar svakog zastupnika ponaosob. "Nažalost, znate da je to stvar individualne odgovornosti i odnosa svakog saborskog zastupnika. Činjenica je da se u vrijeme kad je predviđeno glasovanje o odrađenim točkama dnevnog reda ne bi trebale planirati nikakve druge aktivnosti, a ako je do ovoga došlo zbog toga što jesu, to nije dobro", rekao je Beus Richembergh. Poluprazna sabornica u posljednje je vrijeme uobičajena, a na kraju današnjeg zasjedanja tamo je ostalo svega 14 zastupnika.