c S
Dnevne novosti

Crna Gora otvorila dva nova poglavlja u pristupnim pregovorima

01.04.2014 07:08 BRUXELLES, 31. ožujka 2014.Hina, Crna Gora je u ponedjeljak otvorila još dva poglavlja u pristupnim pregovorima, čime se ukupni broj otvorenih pregovaračkih poglavlja popeo na devet.

Na pretpristupnoj konferenciji na veleposlaničkoj razini otvoreni su pregovori u poglavljima Intelektualno vlasništvo i Informatičko društvo i mediji. Za zatvaranje tih poglavlja Crna Gora morat će ispuniti nekoliko mjerila. Crna Gora je dobila kandidatski status u prosincu 2010. godine, a pregovore je otvorila u lipnju 2012. godine.

Od devet do sada otvorenih poglavlja, dva su privremeno zatvorena - Znanost i istraživanje i Obrazovanje i kultura. Još su otvorena poglavlja broj 5 - Javne nabave, 6 - Pravo trgovačkih društava, 20 - Poduzetništvo i industrijska politika, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost.

EU ima novi pristup u pristupnim pregovorima s kanditskim zemljama, koji podrazumijeva da se dva najteža i najvažnija poglavlja, 23 - Pravosuđe i temeljna prava i 24 - Pravda, sloboda i sigurnost, otvore na samom početku pregovaračkog procesa, a zatvore na samom kraju. Time se želi postići da se još za trajanja pristupnih pregovora osigura puna vladavina prava kako bi zemlja mogla potpuno spremna ući u EU.