c S
Dnevne novosti

Ministar Miljenić u Dubrovniku: na jugu manje promjene u organizaciji sudstva

01.04.2014 07:16 DUBROVNIK, 31. ožujka 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljanić predstavio je na Županijskome sudu u Dubrovniku prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava, a novinarima je poslije izjavio kako će u toj županiji dogoditi manje promjene te da će se drugačijim drugostupanjskim postupkom dobiti na brzini i kvaliteti jer će predmet u drugom stupnju, na primjer, moći iz Zagreba doći u Dubrovnik ili obratno.

Nakon predstavljanja ministar je novinarima rekao kako će građani reorganizacijom pravosudnog sustava svoja pravosudna pitanja rješavati ondje gdje su to i dosad činili. Također je rekao kako je dubrovačko područje opterećeno kada je riječ o broju predmeta po sucima. "Ovim prijedlogom reorganizacije bit će manje predsjednika sudova, sudovi će biti tamo gdje su sada, a ako bude trebalo biti više sudaca, bit će ih više", istaknuo je ministar Miljenić i dodao kako će se "s drugačijim kolanjem spisa, s drugačijim drugostupanjskim postupkom, gdje će predmeti iz drugog stupnja moći iz Zagreba doći u Dubrovnik i obratno dobiti na brzini i kvaliteti, a pravna sigurnost građana bit će na većoj razini".

"Građani neće ništa više putovati nego što su putovali dosad. Svoje pravosudne probleme rješavat će gdje i dosad. Reorganizacija će sucima u određenim slučajevima gdje bude potrebe za to donijeti nešto više putovanja u službi građana", rekao je ministar Miljenić. Odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s tzv. registrom pedofila istaknuo je kako od 1. siječnja u Hrvatskoj postoji registar s počiniteljima seksualnih kaznenih djela te da on funkcionira tako da poslodavci za osobe koje misle raditi s djecom mogu zatražiti potvrdu o tome jesu li u tom registru. "Registar nećemo objaviti, već želimo širiti njegovu primjenu, imamo ga i on je na raspolaganju", rekao je ministar Miljenić.

Na kraju je izrazio zadovoljstvo i ponos onime što je učinio hrvatski pravni tim u Haagu u vezi s tužbom za genocid. "Iznijeli smo ono što se stvarno dogodilo i za što imamo dokaze, dok je druga strana išla u prošlost", ocijenio je ministar. Kako je istaknuo, Hrvatska nije nikoga napala, nego je bila napadnuta, a poznato je i da nijedan hrvatski vojnik nije išao u Srbiju ratovati, nego je bilo obratno. "To što druga strana izvodi, gdje ide i kako, njihov je problem. Neka rade što hoće", poručio je ministar Miljenić u Dubrovniku.