c S
Dnevne novosti

Ministar Miljenić u Splitu o reorganizaciji pravosudnog sustava

02.04.2014 07:20 SPLIT, 1. travnja 2014.(Hina), Ministar Orsat Miljenić predstavio je u Splitu sucima i političkim dužnosnicima prijedlog reorganizacije pravosudnog sustava te istaknuo kako je najvažnije da ovom reorganizacijom građani dobiju bržu i kvalitetniju uslugu.

Miljenić je rekao kako ima malih sudova s nekoliko sudaca koji katkad imaju vrlo malo posla ili ga uopće nemaju. „Kada oni postanu suci jednog pravosudnog područja, onda će predsjednik odlučiti gdje treba poslati nekog suca i on će otići tamo raditi“, objasnio je. Po riječima ministra Miljenića, reorganizacijom pravosuđa predviđeno je da će građani uštedjeti oko dvije milijarde kuna zbog manjeg plaćanja kamata jer će se postupci ubrzati.

Ministar pravosuđa najavio je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kako će se ponovno obaviti kontrola tvrtke "Kavadur" u kojoj je angažiran otac ministra uprave Arsena Bauka. „Mi smo zatražili i dobili izvješće i koordinirani smo sa Županijskim sudom u Splitu koji će uskoro ponovno ići u nadzor“, rekao je, dodajući da će nakon toga poduzeti odgovarajuće mjere iz svojih ovlasti koje, ako se tako procijeni, mogu sadržavati zahtjev za stegovnom ili bilo kojom drugom odgovornošću. Ministarstvo pravosuđa inzistira da se prema svakomu postupa jednako. „Meni u principu ništa ne znači čiji je predmet, tko je u njemu, ali ako se u bilo kojem predmetu dogodi neopravdani zastoj ili nepostupanje, onda ćemo poduzeti mjere koje možemo“, istaknuo je ministar Miljenić.

Ponovno se ide u kontrolu tog predmeta pa će se uskoro znati što će se i kako dalje poduzeti, rekao je ministar reagirajući na novinarsku tvrdnju kako je riječ o predmetu koji je skrivan od kontrole višega - Županijskog suda u Splitu. Po prijašnjim medijskim napisima, država od tvrtke "Kavadur" potražuje sedam milijuna kuna i kamate zbog nezakonite eksploatacije kamena. Na novinarsko upit kako komentira dugotrajne - šestogodišnje izvide koje Državno odvjetništvo provodi u slučaju privatizacije "Slobodne Dalmacije" uz opasku novinara da je bio u poslovnom odnosu s Rankom Ostojićem, koji je tada bio član Uprave "Slobodne", ministar Miljenić je odgovorio kako inzistira da se prema svima postupa jednako „bez obzira na to tko koga pozna ili ne pozna i tko je gdje radio“.

„Mi smo promijenili Zakon o Državnom odvjetništvu, sada su rokovi vrlo čvrsti i morat će se poštovati. Ako se ne budu poštovali rokovi koji su predviđeni zakonom u ovom ili bilo kojem drugom predmetu, onda ćemo tražiti odgovornost. Do sada, nažalost, neki od tih rokova nisu bili propisani i zato formalno imamo i nepostupanje“, objasnio je. Ministar je u vezi s imenovanjem Gorana Čolka predsjednikom Općinskog suda u Splitu rekao da ga je on izabrao za obnašatelja te dužnosti, a njegovo je imenovanje, kako je rekao, stvar Državnoga sudbenog vijeća, a ne ministarstva.

U međuvremenu se doznalo da je taj sudac, koji je bio šef odjela za ovrhe koji ima 10.000 ovrha starih deset godina, ministar je rekao kako prošle godine inspekcija nije vidjela te stare predmete. „Ali, ja sada znam za te predmete te će se vidjeti je li došlo do propusta u otpremi“, rekao je ministar Miljenić i dodao da će Ministarstvo pravosuđa inzistirati na odgovornosti u tom slučaju.