c S
Dnevne novosti

Pupovac očekuje da će Odbor za Ustav vrlo brzo raspravljati o ćirilici

02.04.2014 07:18 ZAGREB, 1. travnja 2014.(Hina), SDSS-ov član saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Milorad Pupovac, potvrdio je da se u Saboru razgovaralo o referendumu o dvojezičnosti, a očekuje kako će se Odbor vrlo brzo očitovati o toj temi.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko jučer je za Hrvatski radio kazao kako očekuje da se uskoro na dnevnom redu toga saborskog Odbora nađe referendum o dvojezičnosti u Vukovaru. "Shodno obvezama predsjednika Sabora, ja sam uputio krajem prošlog tjedna pismo zamolbu predsjedniku Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav da tu temu stavi na dnevni red i odluči o zahtjevu", naglasio je Leko. Pupovac smatra da je dobro što je predsjednik Hrvatskog sabora skrenuo pozornost na to kako je vrijeme da saborska tijela rasprave pitanje referendumske inicijative o dvojezičnosti. "Vrijeme je prošlo u usaglašavanju u tome čija će to biti nadležnost - da li saborskog plenuma ili saborskog Odbora.

Mi u Odboru smo od početka smatrali da to može biti naša nadležnost i otpočetka smo tražili da saborski Odbor to raspravi. Sad smo dobili autorizaciju od predsjednika Sabora i to će moći biti na dnevnom redu", tumači Pupovac. Kazao je da se o sazivanju sjednice saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, razgovaralo te da bi sjednica trebala biti vrlo brzo, no nije želio precizirati kada. "Molim vas da o tome razgovarate s predsjednikom Odbora", rekao je Pupovac. Odbio je Lekino tumačenje da bi o toj točki trebali raspravljati i drugi odbori, među ostalima i Odbor za vanjsku politiku, kojemu je Pupovac na čelu.

"Je li prozvao i Odbor za ravnopravnost spolova, za rad i socijalnu skrb ili samo nas? A lokalnu samoupravu", ironizirao je Pupovac, ali i dodao kako smatra da je riječ o unutarnjem političkom pitanju i da bi ga tako trebalo tretirati. "Ukoliko je to tako, onda Odbor za vanjsku politiku nema nadležnosti prema Poslovniku Hrvatskog sabora da raspravi tu vrstu tematike. Jedina mogućnost jest pitanje usklađenosti te referendumske inicijative s, prije svega pristupnim ugovorom Republike Hrvatske, s aneksom 7 i točkom 9, koja traži unapređenje primjene Ustavnog zakona, ne smanjivanje prava u Ustavnom zakonu. Ako je predsjednik Sabora mislio na to, mi ćemo vidjeti ima li Odbor za vanjsku politiku obavezu da to raspravi, a ako ne, onda smatramo kako je prirodno da to raspravi Odbor za Ustav i eventualno Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina", kazao je Pupovac.

Predsjednik Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin kaže, pak, da bi sjednicu Odbora mogao sazvati tek kada bi se referendum uvrstio u dnevni red saborske sjednice. "Nije problem sazvati Odbor, ali mi poštujemo procedure kao kod ostalih zakona, što znači da dnevna točka mora biti na dnevnom redu, treba je raspraviti resorni odbor, pa ćemo je raspraviti i mi", objasnio je Radin. HDZ-ov zastupnik Goran Jandroković izjave predsjednika Hrvatskog sabora, Josipa Leke, smatra dokazom konfuzije u vladajućoj Kukuriku koaliciji. "To je još jedan dokaz konfuzije koja vlada u Kukuriku koaliciji, gdje očito jedni ne znaju što rade drugi, ne drže se nekih oubičajenih protokola i procedura u Saboru.

Neobično je da javno predsjednik Sabora proziva predsjednika Odbora za Ustav, koji je član iste stranke, da sazove Odbor. Očito da ni sami ne znaju kako bi riješili taj problem", izjavio je Jandroković novinarima u Saboru. Ponovio je kako je za nastalu situaciju odgovoran SDP, ali i sam predsjednik Sabora, jer su ignorirali HDZ-ovo tumačenje da kod uvođenja ćiriličnih natpisa u Vukovaru treba poštovati zakonsku odredbu koja govori da se dvojezičnost primjenjuje sa svrhom jačanja razumijevanja između manjina i hrvatskog naroda. "Sve ovo je posljedica nesnalaženja, jedne politike koja ne poštuje usvojene standarde, u kojima se Hrvatska realizirala tijekom pregovora o ulasku u EU i sada imamo ovakvu bizarnu situaciju, za koju smatram u prvom redu odgovornim SDP pa i predsjednika Sabora", kazao je Jandroković.

Ponovio je da bi Sabor o ustavnosti predloženog referendumskog pitanja trebao upitati ustavni sud, "u skladu sa zakonom i dobrim običajima". "Ovdje se očito radi o hiru predsjednika Vlade, radi se o nesposobnosti SDP-a da iziđe iz ove situacije i sada imamo još jednu kriznu situaciju koja je potpuno nepotrebna", naglasio je Jandroković. Na pitanje hoće li HDZ iskoristiti poslovničke mogućnosti kako bi se referendum o ćirilici konačno uvrstio na dnevni red saborskog plenuma, Jandroković je odgovorio da će njegova stranka "donijeti odgovarajuće odluke, kada vidi kakav će biti rezultat apela predsjednika Sabora".

Laburist Dragutin Lesar podsjeća, pak, da je Leko još prije mjesec dana u sabornici pozvao predsjednika Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Peđu Grbina (SDP) zahtjev građana stavi na dnevni red Odbora. "Smatram da Odbor za Ustav tu točku mora odmah staviti na dnevni red sjednice, čim prije. Činjenica da Hrvatski sabor još nije raspravljao o tome, grubi je nasrtaj na proceduru koja se više ne smije tolerirati", kazao je Lesar. Prema njegovom mišljenju, Odbor za Ustav može donijeti samo jedan prijedlog odluke, a to je da se pitanje šalje na Ustavni sud na ocjenu ustavnosti; "pogotovo jer postoje mnoge sumnje da postavljeno pitanje nije ustavno", rekao je Lesar. Peđa Grbin nije, pak, želio reći zašto zahtjev za raspisivanje referenduma protiv ćirilice nije još uvršten na dnevni red odbora niti raspravljen. "Kada bude donijeta odluka, mediji će biti obaviješteni", kratko je kazao novinarima.