c S
Dnevne novosti

Potpisan privremeni kolektivni ugovor za pirotehničare

02.04.2014 07:14 ZAGREB, 1. travnja 2014.(Hina), HUP-ova Udruga poslodavaca humanitarnog razminiranja i predstavnici Novog sindikata i Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja potpisali su privremeni Kolektivni ugovor (KU) za djelatnost humanitarnog razminiranja.

KU potpisan je na prijelazno razdoblju od tri mjeseca u kojem će se zajedničkim aktivnostima nastojati stvoriti preduvjeti za potpisivanje dugoročnog KU-a, izvijestio je HUP. Privremenim KU-om pirotehničarima su zajamčene bruto plaće od 13.000 kuna ako rade puni radni mjesec, odnosno 3.300 kuna bruto ako cijeli mjesec ne rade. Bivši KU istekao je krajem prošle godine, a njime su pirotehničarima također bile osigurane bruto plaće od 13.000 kuna za puni radni mjesec, no za mjesec u kojem ne rade primali su bruto 4.000 kuna.

Budući da je Vlada naručitelj poslova razminiranja, sredstva s kojima se raspolaže su ograničena, a tvrtke koje se bave razminiranjem rade na granici održivog poslovanja, ističe HUP. Zajedničkim naporima poslodavci i sindikati zalagat će se za stvaranje održivih uvjeta rada i daljnjih ulaganja u poslove humanitarnog razminiranja s ciljem povećanja sigurnosti građana, ali i održavanja postojeće zaposlenosti i kvalitete zaštite radnika angažiranih na tim poslovima.

Poslodavci i sindikati zajedno će tražiti izdvajanje većih sredstva iz državnog proračuna za humanitarno razminiranje i analizirati mogućnosti smanjenja ukupnih troškova poslovanja. S obzirom na ograničene financijske mogućnosti države, u HUP-u ne polažu prevelike nade u moguće povećanje sredstava za razminiranje, ali se nadaju da bi im Vlada mogla omogućiti korištenje plavog dizela u poslovima razminiranja.

Izračunali su, naime, da bi sve tvrtke članice Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja, u slučaju da im se omogući prelazak na plavi dizel, mogle godišnje ukupno uštedjeti oko 3,85 milijuna kuna. Glavni sindikalni povjerenik podružnice Samostalnog sindikata Hrvatske Stjepan Tadić, koji nije potpisao privremeni KU, poručuje pak da se mora povećati cijena četvornog metra površine za razminiravanje, jer se po sadašnjim cijenama humanitarno razminiranje neće moći nastaviti.