c S
Dnevne novosti

Sedam povjerenika EK-a sudjeluje na europskim izborima

03.04.2014 07:08 BRUXELLES, 2. travnja 2014.HinaSedam povjerenika Europske komisije sudjelovat će na predstojećim izborima za Europski parlament, među njima i hrvatski povjerenik Neven Mimica, a njih šest će privremeno, za vrijeme kampanje, prestati obavljati dužnost povjerenika, objavio je u srijedu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

Barroso je oslobodio navedene povjerenike njihovih dužnosti u razdoblju od 19. travnja do 25. svibnja, s izuzetkom povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehna, koji će taj izborni dopust početi koristiti već od 7. travnja. Za vrijeme izbornog dopusta povjerenici nemaju pravo na plaću niti smiju koristiti Komisijine resurse za potrebe svoje kampanje.

Belgijski povjerenik Karel De Gucht (trgovina) također je kandidat na europskim izborima, ali je najavio da neće aktivno sudjelovati u kampanji te stoga može, po odluci predsjednika Komisije, obavljati posao povjerenika za vrijeme izborne kampanje. Barroso je odredio i koji će povjerenici u predizbornom razdoblju zamjenjivati odsutne povjerenike.

Mimicu (zaštita potrošača) će mijanjati Laszlo Andor (zapošljavanje i socijalna pitanja), umjesto Ollija Rehna uskočit će Siim Kallas (promet), Andris Piebalgs (razvoj) će zamijeniti Janusza Lewandovskog (proračun), Johannes Hahn (regionalna politika) će obavljati dužnost Viviane Reding (pravosuđe i temeljna prava), a Michel Barnier (unutarnje tržište) svom će poslu dodati i posao Antonija Tajanija (industrija i poduzetništvo).

Svi se povjerenici moraju vratiti na posao u Komisiju 26. svibnja. Oni koji budu izabrani u Europski parlament i odluče preuzeti mjesto zastupnika morat će podnijeti ostavku u Komisiji do kraja lipnja.