c S
Dnevne novosti

ROZP: Zakon o zaštiti potrošača donesen ishitreno uz demonstraciju političko-trgovačke sile

03.04.2014 07:22 KARLOVAC, 2. travnja 2014.(Hina), Karlovačka Regionalna organizaciji za zaštitu potrošača (ROZP) ocijenila je kako je novi Zakon o zaštiti potrošača, koji stupa na snagu 8. travnja, donesen ishitreno i netransparentno uz demonstraciju političko-trgovačke sile.

Novi Zakon o zaštiti potrošača donesen je nakon provedene javne rasprave u koji su se uključila sva tri saveza udruga za zaštitu potrošača u Hrvatskoj, i nakon burne rasprave u Hrvatskom saboru - no ističu iz ROZP-a - prijedlozi i primjedbe iz javne rasprave uglavnom nisu prihvaćeni, pa je javna rasprava bila samo demokratski ukras krupnom kapitalu i vladajućim strukturama u Hrvatskoj.

Smatramo da je Zakon o zaštiti potrošača donesen ishitreno i netransparentno uz demonstraciju političko-trgovačke sile. Mi ćemo poštivati i iz svoje nadležnosti provesti Zakon, ali nitko nas ne može spriječiti da se glas potrošača čuje i poštuje, kaže predsjednik ROZP-a Željko Tomaćić. Ocjenjuje da potrošači više nemaju mogućnost promptnog reagiranja na nezakonite radnje trgovaca, jer „tržišni inspektor će uzeti u obzir prijavu potrošača tek nakon što se potrošač žalio trgovcu, a to traje minimalno dva mjeseca“.

Tomašić to komentira jednom rečenicom: Na potrošaču ostaje da sam diže tužbu protiv trgovca ili pružatelja usluge, jer mi nemamo više pravo pokretati sudske sporove, osim kada je riječ o kolektivnim tužbama. To pak mogu samo dva saveza: Savez Potrošač iz Zagreba i Savez udruga za zaštitu potrošača iz Splita. Iz ROZP-a podsjećaju da je Hrvatski sabor donio prije osam mjeseci Nacionalni program zaštite potrošača za razdoblje od 2013. do 2016. godine, ali ne i odluku za formiranje agencije, neovisnog tijela za zaštitu potrošača za učinkovitiju provedbu politike zaštite i za koordiniranje svih aktivnosti, iako su ROZP i neki klubovi zastupnika ukazivali da se mora poštivati dokument Hrvatskog sabora „Daljnji institucionalni razvoj u području politike zaštite potrošača“.

U njemu piše da je za učinkovitiju provedbu politike zaštite potrošača potrebno samostalno tijelo (agencija), sukladno dobroj praksi i iskustvima država članica Europske unije, koje imaju učinkovit sustav zaštite potrošača. To je ujedno i preporuka eksperata EU hrvatskom Ministarstvu gospodarstva, kroz više konkretnih projekata, navode iz ROZP-a. Tomašić smatra kako je potrebno da se u Hrvatskoj osnuje agencija kao samostalnog tijela, a u čiji bi se djelokrug rada prenio i dio poslova iz djelokruga rada nadležnog Ministarstva gospodarstva. To su, primjerice, poslovi vezani uz provedbu politike zaštite potrošača, posebice projekti o udrugama za zaštitu potrošača, savjetovanje potrošača, izvansudsko rješavanje sporova, aktivnosti na podizanju razine javne svijesti, te edukacija i informiranje potrošača.

Predsjednik ROZP-a nadalje kaže kako su udrugama za zaštitu potrošača oduzeta neka prava i smanjena nadležnost na poslovima zaštite potrošača, tako da su svedene na „demokratski ures“ zaštite prava potrošača koja kreiraju trgovački lobiji. Primjerice, navode u ROZP-u, u odredbe Zakona ušle su obveze trgovaca u vezi s akcijskim prodajama i drugi oblici prodaje samo kao neki obračun među trgovcima, a samo potrošači od toga mogu imati malo korist. Potrošači bi voljeli da su 'akcijske prodaje' cijele godine, ali da se spriječe manipulacije, a zakonom je smanjena mogućnost organiziranja akcijskih prodaja, zaključuju u ROZP-u.