c S
Dnevne novosti

Hrvatska položila ispravu o ratifikaciji Ugovora o trgovini oružjem

03.04.2014 07:16 ZAGREB, 2. travnja 2014.(Hina), Stalni predstavnik Hrvatske pri Ujedinjenim narodima u New Yorku veleposlanik Vladimir Drobnjak položio je u srijedu ispravu o ratifikaciji Ugovora o trgovini oružjem, priopćilo je ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Zajedno s Hrvatskom, na prigodnoj svečanosti u UN-u u New Yorku, u nazočnosti zamjenika glavnog tajnika UN-a Jana Eliassona, isprave o ratifikaciji položilo je još 17 država, čime su ispunjeni svi uvjeti za stupanje na snagu Ugovora o trgovini oružjem.

Ugovor o trgovini oružjem uvodi međunarodno usuglašene pravne postupke vezane uz trgovinu konvencionalnim oružjem i streljivom. Regulira pitanja izvoza, uvoza i tranzita konvencionalnog oružja te jača međunarodnu suradnju i međusobnu pomoć. U njega su ugrađena i glavna načela međunarodnih zakonodavnih okvira iz područja humanitarnog prava i ljudskih prava. Stupanjem na snagu mijenjaju se mnogi dosadašnji načini trgovine oružje, s ciljem da se dodatno oteža prodaja oružja i streljiva teroristima, organiziranom kriminalu, krijumčarima i paravojnim skupinama, kaže se u priopćenju.

Ugovor o trgovini oružjem prvi je globalni pravni instrument u području konvencionalnog naoružanja uspješno dogovoren pod UN-ovim okriljem. Ugovor je otvoren za potpisivanje u lipnju 2013. i dosad ga je potpisalo 118 država. Prema njegovim odredbama, da bi mogao stupiti na snagu potrebno je položiti najmanje 15 ratifikacija država članica.

Dosad je to bilo učinilo devet država, a sad je taj broj povećan na 27, kaže se u priopćenju. Uz Hrvatsku, isprave o ratifikaciji položile su Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Irska, Italija, Latvija, Mađarska, Malta, Njemačka, Rumunjska, Salvador, Slovačka, Slovenija, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.