c S
Dnevne novosti

Šest zastupnika EP-a, među njima i Valjalo, bez kazne zbog sponzoriranog puta

04.04.2014 07:08 BRUXELLES, 3. travnja 2014.Hina, Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz odlučio je ne poduzimati nikakve akcije protiv šestorice zastupnika, među njima hrvatskog zastupnika Olega Valjala, koji nisu na vrijeme prijavili sponzorirani put, jer se ne radi o ozbiljnom prekršaju.

Skupina od desetak članova Europskog parlamenta putovala je u listopadu prošle godine u Baku promatrati izbore na kojima je Ilham Alijev dobio treći predsjednički mandat u Azerbejdžanu. Kako je izvijestio tjednik European Voice, put većine njih organizirao je i platio azerbajdžanski parlament te dvije organizacije koje odbijaju otkriti izvore svojih financija - Društvo za promociju njemačko-azerbajdžanskih odnosa iz Berlina i Europska akademija za promatranje izbora, registrirana u Belgiji.

Šestorica zastupnika iz te skupine nisu na vrijeme to prijavili putovanje administraciji Europskog parlamenta, što su dužni prema kodeksu ponašanja, koji je donesen u travnju prošle godine. To su Oleg Valjalo (SDP) iz Hrvatske, Ivo Vajgl, liberal iz Slovenije, Kristiina Ojuland, Estonka, članica liberalne stranke, Jacek Wlosowicz, Poljak iz desničarske, euroskeptične skupine Europa slobode i demokracije, Slavi Binev, Bugarin iz iste skupine i Nick Griffin , član Britanske nacionalne stranke, koja se svrstava na krajnju desnicu.

Oleg Valjalo rekao je za Hinu da je putovao u Azerbajdžan na poziv Europske akademije za promatranje izbora, ali da nije znao da je morao prijaviti taj put. U Azerbajdžan je putovalo izaslanstvo Europskog parlamenta radi promatranja izbora i njegovi članovi ne moraju prijaviti put jer je riječ o putovanju u organizaciji i na trošak Parlamenta.

"Kako nisam mogao biti redovni član izaslanstva EP-a, zbog nedovoljnog broja mjesta, prihvatio sam poziv Europske akademije za promatranje izbora. Jedini propust koji se dogodio bio je što nisam predao deklaraciju o putu, kako nalaže Kodeks ponašanja. Kada sam na to upozoren, odmah sam to učinio i predao deklaraciju u kojoj sam naveo gdje sam išao, na čiji poziv, tko je platio troškove itd. i svi su ti podaci na mojoj internetskoj stranici", rekao je Valjalo.

Kodeks ponašanja nalaže da se putovanja europskih zastupnika koje organizira i sponzorira treća strana moraju prijaviti administraciji Europskog parlamenta do konca mjeseca koji slijedi nakon događaja, a Valjalo i ostalih pet zastupnika to su učinili tek u siječnju ove godine, nakon što su na to upozoreni. Valjalo kaže da je prošli tjedan dobio pismo od predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza u kojem se kaže da prekršaj nije ozbiljan da bi se sankcionirao te da je dovoljno izdati upozorenje da se moraju poštovati rokovi za prijavljivanje sponzoriranih putovanja. Valjalo odbacuje i mogućnost da je u ovom slučaju riječ o tzv. "promatračkom turizmu" kako se ponekad nazivaju ovakva sponzorirano putovanja.

"Da nisam član delegacije za odnose sa zemljama Istočnog partnerstva, među kojima je i Azerbajdžan, da nemam nikakve veze s tom zemljom, onda bi se to možda i moglo tako nazvati. Ali ja sam član te delegacije, a kako nisam mogao biti redovni član delegacije koja je išla promatrati izbore u Azerbajdžan jer je broj ljudi unaprijed zadan, ja sam stoga prihvatio poziv i otišao", rekao je Valjalo, dodajući da je on i član Euronesta, parlamentarne komponente Istočnog partnerstva, koja je sastavljena zastupnika Europskog parlamenta i zastupnika iz šest zemalja koje su obuhvaćene Istočnim partnerstvom.