c S
Dnevne novosti

SAD i EU pripremaju novi krug sankcija protiv Rusije

10.04.2014 07:08 ZAGREB, 9. travnja 2014.(Hina), Sjedinjene Države i Europska unija pripremaju novi krug sankcija koje će biti usmjerene protiv ruskih banaka i energetskih i metalurških tvrtki ako Rusija izvrši invaziju na istočnu Ukrajinu gdje su izbili žestoki proruski prosvjedi, prenose europski mediji.

"Sjedinjene Države i naši saveznici (EU) neće oklijevati upotrijebiti instrumente 21. stoljeća kako bi Rusija odgovarala za svoje ponašanje u stilu 19. stoljeća", rekao je američki državni tajnik John Kerry u obraćanju američkim senatorima u utorak, ističući da su "stroge nove sankcije protiv onih koji ovo orkestriraju i ključnih sektora ruskog gospodarstva, u energetici, bankarstvu i rudarstvu, na stolu." Glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton također je kazao da države članice EU-a intenzivno rade na finalizaciji novih sankcija protiv Rusije u slučaju da situacija u Ukrajini eskalira.

Europska komisija izvijestit će u srijedu veleposlanike EU-a o pripremama za novu, treću fazu sankcija protiv Rusije. Mjere koje se razmatraju odnose se na ruske banke i tvrtke koje se bave financijskim uslugama, trgovinu nekim vrstama robe, zabranu suradnje europskih tvrtki s ruskim naftnim i plinskim tvrtkama i potencijalni embargo na izvoz oružja. Sankcije u naftnom i plinskom sektoru mogle bi se odnositi na prijenos tehnologije, ulaganja u istraživanja novih polja i infrastrukturu te usluge kao što su osiguranje ili logistika, ali ne i zabranu uvoza ruske nafte i plina kao u slučaju Irana. EU također planira proširiti "crni" popis ruskih dužnosnika na kojem se već nalazi 33 ljudi kojima su u ožujku zabranjena putovanja u EU i zamrznuta imovina, prenosi EUobserver.

Kerry i Ashton sastat će se idući tjedan negdje u Europi s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom i ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Andrejom Deščicom kako bi razgovarali o krizi. Proruski aktivisti zauzeli su u nedjelju javne zgrade u tri grada na istoku Ukrajine, Donjecku, Lugansku i Harkivu, zatraživši održavanje referenduma o pripojenju Rusiji kao na Krimu prošli mjesec. Rusija je u srijedu demantirala da planira invaziju na istočnu Ukrajinu. "SAD i Ukrajina nemaju razloga za zabrinutost.

Rusija je više puta istaknula da na svom teritoriju, na području granice s Ukrajinom, ne provodi nikakve neobične ili neplanirane aktivnosti koje bi imale vojnu važnost", priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, ističući da je to potvrdila i međunarodna inspekcija u ožujku. "Svakodnevne aktivnosti ruske vojske na teritoriju Rusije ne ugrožavaju sigurnost SAD-a niti drugih zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS)", poručilo je ministarstvo, ponovivši da optužbe da Rusija na granici gomila oružane snage nemaju osnove.