c S
Dnevne novosti

Grčić: manje plaće menadžera u javnim tvrtkama

10.04.2014 07:18 NOVSKA, 9. travnja 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić rekao je u Novskoj da se menadžeri u javnim tvrtkama - ako se plaće ministra i drugih dužnosnika smanjuju za šest posto - tome moraju prilagoditi.

Na pitanje novinara li je točna informacija da se menadžerima u javnim tvrtkama smanjuju plaće, potpredsjednik Vlade Branko Grčić je odgovorio: "Što se tiče menadžera u javnim tvrtkama, njihove plaće su regulirane odlukom da ne mogu biti veće od plaća ministara, a ako plaće ministara i drugih dužnosnika idu šest posto dolje, onda je jasno da se i plaće menadžera u javnim tvrtkama tome moraju prilagoditi."

Istaknuo je da za ostale zaposlene nema najave smanjenja plaća te kako više nema zapošljavanja novih ljudi u javnim tvrtkama. "Sutra potpisujem dokument o zabrani zapošljavanja u tim tvrtkama bez nadzornih odbora i bez opravdanog obrazloženja zašto zaposliti nove ljude", rekao je Grčić u Novskoj, gdje je bio na predstavljanju projekata i dokumentacije potrebne za unapređenje i obnovu željezničke pruge Dugo Selo-Novska, druga i treća faza.

Da će mjerama štednje biti obuhvaćena i javna poduzeća danas je najavio i ministar financija Slavko Linić. Linić je u razgovoru s novinarima, nakon okruglog stola o predstečajnim nagodbama, izjavio da je Vlada ocijenila da je bitno prihvatiti preporuke Europske komisije o smanjenju deficita u ovoj godini za 2,3 posto BDP-a, a najavio je i da bi na sutrašnjoj sjednici Vlade mogle biti predstavljene mjere smanjenja deficita za dodatnih 0,4 posto BDP-a.

To znači prilagodbu za oko 1,3 milijarde kuna, od čega bi se, kako se neslužbeno doznaje, oko 700 milijuna kuna našlo na prihodima, prije svega dizanjem trošarina na naftne derivate i uvođenjem naknade za mobilnu telefoniju, dok bi se oko 600 milijuna kuna na rashodnoj strani našlo ponajprije smanjenjem subvencija te nekih investicija, naročito u cestogradnju.