c S
Dnevne novosti

Hrvatske vode: zatvoren Twinning projekt IPA 2010.

10.04.2014 07:16 ZAGREB, 9. travnja 2014.(Hina), U Hrvatskim vodama završen je Twinning projekt u sklopu IPA 2010. - Programa EU-a za Hrvatsku, vrijedan 1.100.000 eura, koji je pomogao pri izradi karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava za šire područje Karlovca na rijeci Kupi i deltu Neretve.

Putem IPA-e, instrumenta pretpristupne pomoći, Europska unija pružila je pomoć Hrvatskoj, a ovaj Twinning projekt provodio se je u suradnji s trima državama članicama EU-a: Austrijom, Francuskom i Nizozemskom, priopćeno je danas iz Hrvatskih voda u povodu svečanosg zatvaranja projekta. Proračun projekta iznosio je 1.100.000 eura od čega se 95 posto financiralo iz IPA sredstava, a pet posto se odnosilo na nacionalno sufinanciranje.

Projekt se provodio 15 mjeseci, od siječnja 2013. do travnja 2014., a fokusirao se na drugu fazu Direktive o poplavama te je pomogao pri izradi karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava za dva odabrana pilot projekta - šire područje Karlovca na rijeci Kupi i deltu Neretve, te na izradu šest vodiča na temu poplava i jačanja kapaciteta nadležnih institucija, ističu iz Hrvatskih voda. Svrha projekta bilo je ispunjavanje zahtjeva Direktive o poplavama pri izradi karata opasnosti od poplava i karata rizika od poplava u Hrvatskoj.

Danko Biondić, voditelj projekta države korisnice, istaknuo je da su se ovom međunarodnom suradnjom razmjenjivala znanja i iskustva s područja opasnosti i rizika od poplava. Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić rekao je da je u provedbi ovako zahtjevnih projekata potrebno imati tehničke i organizacijske preduvjete kao i dovoljan broj stručnih ljudi. "Hrvatske vode su 2013. dobile akreditaciju EU komisije kao provedbena agencija projekata iz područja voda, čime smo potvrdili da smo institucija koja zadovoljava sve standarde EU i koja je sposobna stručno, tehnički i organizacijski voditi ove zahtjevne projekte", rekao je Plišić.

Istaknuo je kako su Hrvatske vode i vodno gospodarstvo dokazali da mogu odgovoriti na složene zahtjeve postupaka dobivanja i korištenja pretpristupnih europskih fondova kao jedna od najboljih institucija u Hrvatskoj s gotovo 100 postotnom iskorištenosti predviđenih sredstava u vodnom gospodarstvu. Na današnjem svečanom zatvaranju Twinning projekt uzvanicima su se obratili i nizozemska veleposlanica u Hrvatskoj Stella Ronner-Grubačić, francuska veleposlanica Michéle Boccoz, austrijski ministar savjetnik Georg Diwald te pomoćnik ministra poljoprivrede Dražen Kurečić.