c S
Dnevne novosti

Schroeder: Srbija samo uz snažne reforme može do 2020. u EU

11.04.2014 07:08 BEOGRAD, 10. travnja 2014.(Hina), Bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder ocijenio je u četvrtak realnim očekivanja vlade u Beogradu da Srbija, uz uvjet da se energično pristupi reformama, do 2020. godine može postati članicom EU, jer je postala konstruktivan partner na Balkanu.

Schroeder je, na svečanom prijemu u Beogradu povodom početka rada udruge Forum Srbija-Njemačka, istaknuo da su ta očekivanja povezana i s rezultatima izbora, jer će u novom sazivu parlamenta prvi put biti samo one stranke koje se zalažu za ulazak u EU. "Srbija je danas konstruktivan akter i faktor stabilnosti na Balkanu”, rekao je Schroeder na svečanom prijemu u Beogradu povodom početka rada Foruma Srbija-Njemačka, nakon što se prethodno sastao s prvim potpredsjednikom srbijanske vlade i budućim premijerom Aleksandrom Vučičem.

Bivši njemački kancelar istaknuo je da europsko jedinstvo "nije potpuno bez zemalja zapadnog Balkana" i poručio da će "Njemačka biti pouzdan partner Srbiji na putu ka EU... ne samo riječima, već i djelima". Schroederova je ocjena i da je srbijanska vlada "bitno popravila odnose sa zemljama u regiji", posebno s Hrvatskom i BiH, a sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa istaknuo je kao "važan korak za stabilnost u regiji". Aleksandar Vučić kazao je da Srbiju očekuje "težak put, ali da ima sigurnu budućnost, jer je sve u njenim rukama".

"Srbija se neće bojati biti prijatelj Njemačke - a to znači ispunjavati svoje teške vanjsko-političke obveze, ali i unutarnje, što podrazumijeva teške reforme", rekao je Vučić stavljajući na popis obveza i obvezu da se Srbija "izliječi od socijalističkog samoupravljanja" kako bi postala "moderna zemlja tržišne ekonomije". "Tu nećemo praviti kompromise", poručio je Vucić.

On je istaknuo da će Srbija, "ukoliko se bude ponašala odgovorno i ozbiljno", imati potporu Schroedera, Njemačke i kancelarke Angele Merkel te njemačkog naroda. "Mnogo bolnih i teških stvari morat ćemo napraviti da bi Njemačka prihvatila Srbiju kao što je prihvatila neke druge zemlje", naglasio je Vučić.

Cilj novoutemeljene udruge Forum Srbija-Njemačka bit će da pridonese razvoju i poboljšanju gospodarske i političke suradnje dviju država, a osnivanju su nazočili predstavnici srbijanskog i njemačkog gospodarstva, srbijanski ministri financija i vanjskih poslova, njemački veleposlanik u Srbiji te predstavnici političkog i javnog života.