c S
Dnevne novosti

Ruskim zastupnicima u Vijeću Europe oduzeto pravo glasa

11.04.2014 07:10 STRASBOURG, 10. travnja 2014.(Hina/AFP) Parlamentarna skupština Vijeća Europe odlučila je glasovanjem u četvrtak u Strasbourgu osamnaest ruskih zastupnika oduzeti pravo glasa do konca 2014., kao odgovor na rusko pripojenje Krima.

Parlamentarna skupština VE-a je prihvatila rezoluciju u tom smislu sa 145 glasova nazočnih članova, s 21 glasom protiv i 22 suzdržana. Ruski zastupnici su bojkotirali raspravu koja je prethodila tom glasovanju, ocijenivši ga "lakrdijom". "Kako bi pokazala da osuđuje i ne odobrava postupke Ruske Federacije prema Ukrajini", skupština je odlučila da će do konca 2014. oduzeti ruskom izaslanstvu pravo glasa, ali i pravo da bude zastupljeno u nekim vodećim tijelima skupštine i pravo da sudjeluje u misijama promatranja izbora.

Odmah nakon glasovanja voditelj ruskog izaslanstva Aleksej Puškov je na tiskovnoj konferenciji zaprijetio da će njegovo izaslanstvo otići iz Parlamentarne skupštine gdje njegova nazočnost više nema "nikakva smisla". Najavio je da će odluku u vezi s time donijeti idućih tjedana.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe (PSVE) - koja nema zakonske ovlasti, a zadaća joj je poticati dijalog, poglavito o pitanjima u vezi s demokracijom i ljudskim pravima - ima u Strasbourgu 318 zastupnika koji dolaze iz državnih parlamenata 47 zemalja članica Vijeća Europe. Među njima je 18 Rusa i 12 Ukrajinaca. Rusija je već upozorila da će reagirati na svako sankcioniranje u skupštini. Ondje je već bila ostala bez prava glasa 2000. kada je Vladimir Putin počeo drugi rat u Čečeniji.