c S
Dnevne novosti

Europski sud pravde presudio Mađarskoj: trošarina na domaću rakiju

11.04.2014 07:12 BRUXELLES, 10. travnja 2014.(Hina/MTI), Odluka mađarske vlade da oslobodi od plaćanja trošarine pečenje domaće rakije do 50 litara godišnje protivi se pravnim propisima Europske unije, presudio je u četvrtak Europski sud pravde.

Sud je odlučio da je oslobađanje od trošarina na popularnu mađarsku rakiju palinku protuzakonito, na što je mađarska vlada odgovorila kako time želi zaštititi kućne pecare rakije, koje su dio mađarskog kulturnog naslijeđa i da će se nastaviti boriti za njih.

Vlada će pokrenuti pregovore s Europskom komisijom i "učinit će najviše što može" kako bi se očuvala ta tradicija "unutar granica što ih je utvrdila Europska unija", priopćilo je mađarsko ministarstvo gospodarstva.

Prema mađarskom zakonu, koji je na snazi od jeseni 2010., građani mogu za vlastite potrebe ispeći godišnje bez plaćanja trošarina do 50 litara palinke s 86 posto alkohola.

Direktiva EU dopušta samo smanjenje trošarina na 50 posto za takve proizvode. Prošle su godine pecare u Mađarskoj proizvele više od 15 litara palinke, a gotovo cijela ta količina bila je oslobođena od plaćanja trošarina.