c S
Dnevne novosti

Mrsić: za budućnost Hrvatske ključne su razvojne tehnologije

14.04.2014 07:12 ZAGREB, 11. travnja 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić istaknuo je na Forumu struke u Košarkaškome centru Dražena Petrovića da su za budućnost Hrvatske ključne razvojne tehnologije, za što je pak potrebno povezivanje sustava obrazovanja i struke.

Neusklađenost tržišta rada i obrazovanja bio je za Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske glavni razlog da pokrenu svoj do sada najveći projekt - Forum struke, rekao je Toni Ganjto, predsjednik toga vijeća koje predstavlja gotovo četvrtinu hrvatske studentske populacije. Organizatori su zahvalili ministru Mrsiću što je otvorio Forum koji je, smatraju, predložak za rješavanje problema nepovezanosti obrazovanja s tržištem rada. Ministar Mrsić uvjeren je da je Forum vrlo važan i za buduće studente jer im pruža dodatan uvid u zanimanja koja traži gospodarstvo, a to su, rekao je, na prvome mjestu studiji prirodnih i tehničkih znanosti.

Smatra da Hrvatska mora promijeniti sustav obrazovanja i više ne obrazovati ljude za zavod za zapošljavanje već ga vezati uz struku što i jamstvo gospodarskog oporavka. Pri tome, rekao je, trebamo biti svjesni da ne otkrivamo ništa novo jer su to načela obrazovanja u uspješnim gospodarstvima poput njemačkoga i austrijskoga. Zato, objasnio je, treba strukovno obrazovanje tako koncipirati da učenici trećinu vremena provode u školama, a dvije trećine u praksi, odnosno takve škole trebaju biti vezane uz tvrtke. Primjerice, metaloprerađivačka škola treba biti vezana uz splitski škver ili uz tvrtku Đuro Đaković u Slavonskome Brod ili uz riječki "3. maj".

Odnosno, dodao je Mrsić, strukovne škole moraju biti vezane uz mjesto rada, a učenici trebaju biti plaćeni za taj rad. Naravno, rekao je, učenike ne bi plaćali obrtnici i tvrtke, već bi bili plaćeni iz sustava obrazovanja. Kako je rekao Mrsić, Hrvatska će iz europskih fondova dobiti dosta novca za strukovno obrazovanje i istaknuo je to područje na kojemu njegovo ministarstvo dobro surađuje s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Ponovio je da su ključne razvojne tehnologije te dodao kako se tu zapravo radi o trećoj industrijalizaciji.

S tim u vezi spomenuo je da u Hrvatskoj radi 130 takvih poduzeća, od kojih 104 proizvode kako za hrvatsko tako i za europsko tržište na koje izvoze više od 70 posto proizvedenoga. Pokrovitelji Foruma su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, tri ministarstva - znanosti, obrazovanja i sporta, rada i mirovinskoga sustava, te socijalne politike i mladih, grad Zagreb, Agencija za mobilnost i programe EU, Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Institut za razvoj obrazovanja. Partnerske institucije Vijeća u projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, HR centar, posao.hr te udruga hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.