c S
Dnevne novosti

Javna rasprava o prijedlogu Nacionalne strategije za prava djece

15.04.2014 07:20 ZAGREB, 14. travnja 2014.(Hina), Ministarstvo socijalne politike i mladih pokrenulo je javnu raspravu o nacrtu prijedloga Nacionalne strategije za prava djece u Hrvatskoj do 2020., kojoj je cilj efikasnije promicanje i zaštita dječjih prava poštivanjem postojećih međunarodnih i nacionalnih standarda.

Strategija je usmjerena na osiguranje usluga prilagođenih djeci u sustavu pravosuđa, zdravstva, socijalne skrbi, obrazovanja te sportu, kulturi i aktivnostima slobodnog vremena, ali i na eliminaciji svih oblika nasilja nad djecom, kao i osiguranje prava djece u ranjivim situacijama, te njihovo aktivno sudjelovanje i uključivanje.

Predloženim je dokumentom definirano ukupno 85 operativnih ciljeva i 248 mjera po svim područjima. Prioritet je definirati indikatore dobrobiti djece kao temelja za procjenu stanja, potreba i konteksta razvoja djece i ostvarivanja javnih politika. Također se predviđa izrada programa za razdoblje od dvije ili tri godine s ciljanim aktivnostima na unapređivanju dječjih prava s točno naznačenim nositeljima, rokovima i mjerilima postignuća.

Strategija postavlja multidisciplinarni okvir koji bi trebao biti integriran u sve nacionalne, regionalne i lokalne dokumente, kao i neposredno djelovanje vezano za djecu i ostvarivanje Konvencije o pravima djeteta. Rasprava o nacrtu prijedloga Nacionalne strategije za prava djece do 2020. održava se putem internetskog savjetovanja i otvorena je do 9. svibnja.