c S
Dnevne novosti

Sastanak hrvatskog i slovenskog parlamentarnog odbora za rad

15.04.2014 07:16 ZAGREB, 14. travnja 2014.(Hina), Predsjednik saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Silvano Hrelja s članovima Odbora primio je izaslanstvo Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom slovenskog Državnog zbora, a razgovaralo se o utjecaju gospodarske krize na socijalnu politiku i radno zakonodavstvo.

Saborski odbor je priopćio kako su se sugovornici suglasili da je razmjena iskustava dvaju srodnih odbora odlična prilika za kreiranje socijalnih politika dviju zemalja. Hrelja je upoznao goste iz Slovenije s aktualnim reformama mirovinskog sustava, tržišta rada te socijalne zaštite. Naglasio je da je u tijeku donošenje novog Zakona o radu, koji je prošao prvo čitanje u Saboru, te da se održavaju razgovori sa socijalnim partnerima oko usklađivanja stavova.

Hrelja je rekao i kako je u postupku proces donošenja Zakona o zaštiti na radu, u svrhu bolje efikasnosti. Predsjednica slovenskog Odbora za rad, obitelj, socijalna pitanja i osobe s invaliditetom Andreja Črnak Meglič predstavila je mirovinsku reformu u Sloveniji, posebno izdvojivši glavne značajke reforme. To su, kazala je, 40 godina radnog staža za oba spola za odlazak u mirovinu, a za one koji nemaju potrebni radni staž primjenjuje se odredba o starosnoj dobi od 60 godina. Očekuje se još detaljna evaluacija cijelog sustava, ali u većoj mjeri ispunjena su očekivanja, dodala je Črnak Meglič.

Hrelja i Andreja Črnak Meglič posebno su istaknuli veliku nezaposlenost, posebice mladih u Sloveniji i Hrvatskoj. U Sloveniji stopa nezaposlenosti iznosi 14,1 posto od čega je 25 posto mladih. Programi jamstava za mlade uključuju 42 različite mjere, a u tom kontekstu nadležno ministarstvo uspješno koristi financijska sredstva Europske unije.

Razgovaralo se i o reformi socijalnog osiguranja u Sloveniji, a bilo je riječi i o potrebi restrukturiranja gospodarstava u kontekstu boljeg povezivanja obrazovnog sustava i tržišta rada, stoji u priopćenju. Na sastanku su sudjelovali i članovi Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku te Odbora za obitelj, mlade i sport Hrvatskog sabora.