c S
Dnevne novosti

Ostojić o rezovima: naći mjeru između zahtjeva EU i interesa Hrvatske

16.04.2014 07:22 ZAGREB, 15. travnja 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da treba naći mjeru između zahtjeva Europske komisije o smanjenju prekomjernog deficita i interesa Hrvatske.

"Postoji određena granica koju mi možemo prihvatiti kroz sugestije koje stižu iz EU, ali pritom ne smijemo ugrožavati gospodarski rast", odgovorio je Ostojić na novinarsko pitanje može li se politika voditi samo rezovima. Slijedom preporuka Europske komisije o smanjenju prekomjernog deficita u ovoj godini za 2,3 posto BDP-a, Vlada je najavila novi rebalans proračuna koji uključuje nove rezove, što će dodatno otežati gospodarski rast.

Treba naći mjeru između zahtjeva kroz ovo trogodišnje razdoblje prilagođavanja i onoga što su interesi Hrvatske, i to jest tema pregovora, rekao je Ostojić koji je uvjeren da Zagreb ima argumente koje bi Bruxelles trebao prihvatiti tako da će se rješenje naći pregovorima. Ostojić je također ustvrdio kako je Vladina odluka o nabavi vozila na leasing bila dobra jer su time zapravo postignute uštede, "koliko god to čudno zvučalo".

Na novinarsko pitanje bi li ušteda na tim vozilima pomogla proračunskoj štednji Ostojić je odgovorio kako je to "kap u moru" i dodao: "Kad bi to bilo rješenje, onda bismo ga odavna napravili". Odluka o nabavci vozila na operativni leasing a ne kupnjom, kako se nekada radilo, predstavlja štednju, kazao je Ostojić objasnivši da održavanje automobila pri takvom režimu ne iziskuje druge troškove. Nekada je MUP imao 3.500 automobila, a sada ih ima 2.500, dodao je, ali taj se manjak ne odražava na učinkovitost upravo zbog novog sustava održavanja.