c S
Dnevne novosti

Milanović s predstavnicima HUP-a o gospodarskoj situaciji i mogućnostima bržeg oporavka

16.04.2014 07:20 ZAGREB, 15. travnja 2014.(Hina), Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović sastao se s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a razgovaralo se o gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj, ali i u Europi i svijetu te o mogućnostima postizanja bržeg oporavka gospodarstva.

Kako je priopćeno iz Vladina Ureda za odnose s javnošću, predstavnici HUP-a izrazili su zabrinutost zbog određenih gospodarskih pokazatelja te istaknuli zajednički interes u rješavanju tih problema. U tom je smislu istaknuta nužnost nastavka provođenja kratkoročnih i dugoročnih reformi s ciljem ostvarenja potrebnog rasta i napretka.

Premijer Milanović naglasio je kako će biti potrebno određeno vrijeme da bi se rezultati nekih reformi i promjena u sustavu počeli osjećati. Dodao je da je u Hrvatskoj u posljednjih 20 godina uništena industrija te da su godine rasta potrošene na krive stvari, što se sada ispravlja, ali za što će trebati vremena, navodi se u pripoćenju.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku su bili i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, a u izaslanstvu HUP-a bili su Ivica Mudrinić, Damir Kuštrak, Davor Majetić, Mislav Balković i Aljoša Pleić.

Mudrinić je u izjavi novinarima nakon sastanka razgovor ocijenio vrlo konstruktivnim i otvorenim te kazao kako su poslodavci na sastanku iznijeli svoj pogled na aktualno stanje u gospodarstvu i prepreke s kojima se susreću. Razgovaralo se i o tome što Vlada može učiniti da se stanje poboljša, da se zajedničkim snagama pronađe način za poticanje investicija, rekao je Mudrinić.

Mudrinić je na upite novinara je li Vlada najavila nove trošarine i namete, kazao kako su se 'dotaknuli' pitanja prekomjernog deficita, ali nisu ništa konkretno rješavali. "Mislim da smo i mi i Vlada svjesni da je porezno opterećenje gospodarstva i građana vrlo visoko, ali i da se to ne može riješiti u vrlo kratkom roku. Što se tiče prekomjernog deficita to će biti predmet Vlade i vjerojatno odluka u Saboru u idućim tjednima i mjesecima, ali nakon konzultacija s Europskom komisijom", kazao je Mudrinić.

Predstavnici HUP-a napominju kako se razgovaralo i o sektoru obnovljivih izvora energije te kako pomoći tom sektoru u rješavanju administrativnih i tehničkih prepreka, kao i o prijedlogu strategije obrazovanja za koju smatraju da nije dovoljno hrabra i neće puno toga promijeniti.